Норвегия показва, че бъдещето на изцяло електрическите автомобили е по-близо отколкото си мислим. В данните за продажбите на автомобили през ноември в страната се вижда намаляване на дела на тези с двигатели с вътрешно горене, съобщи изданието Electrek.

Скандинавската страна е водещ пазар за електрически превозни средства на глава от населението.

Вече редица страни имат планове за "забрана" на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2030 - 2035 г. Норвегия обаче има значително краен план- стремежът на страната е всяка нова кола на да бъде електрическа до 2025 г. Темповете на приемане говорят, че това може да стане и по-рано.

73,8% от продажбите миналия месец са само на електрически превозни средства. Tesla е лидер в продажбите. Tesla Model Y е най-предпочитан, следван от Tesla Model 3. Н трето място е Volkswagen ID.4, следван от Audi Q4 e-tron. В челната петица е и Nissan Leaf.

През декември се очаква делът на продажбите на електромобили да се покачи, като все по-търсени ще са моделите Model 3 и Model Y.

Но в Норвегия има почва за изпозване на електромобилите. По данни на Норвежката електромобилна асоциация, на всички междуградски пътища в страната са изградени поне по две зарядни станции на всеки 50 километра, пише Deutsche welle."В Норвегия се отделят достатъчно бюджетни средства за съответната инфраструктура", казва Михаел Мюлер-Гьорнерт от екологическия транспортен клуб VCD в Берлин. Това дава необходимата увереност на собствениците, че и по време на дълги пътувания ще могат по всяко време да заредят своя автомобил. За разлика от Германия, например, където има опасения, че с електромобил може и да не успееш да стигнеш до следващата зарядна станция, посочва той, цитиран от Deutsche welle.