Предвижда се производството на автомобили на Renault на площадките на АвтоВАЗ, базирани на новата платформа на алианса Renault-Nissan- Mitsubishi - CMF-B. Това съобщи пред журналисти президентът на АвтоВАЗ и генерален директор за операциите на Renault в Русия и ОНД Никола Мор, цитиран от Autonews.ru.

"Планираме да въведем новата общата платформа CMF-B в Русия, която се използва за автомобилите на Renault, Dacia, Lada, Nissan, Mitsubishi. На тази основа са изградени моделите от B-сегмента, B + и дори от сегмент C. В Русия на тази платформа ще се произвеждат и автомобили Renault. Предполагаме, че едни и същи монтажни линии могат да произвеждат свързаните модели на всички марки, на същите производствени линии като на АвтоВАЗ ", каза Мор.

Профсъюзът на Renault иска Sandero и други модели на Dacia да се правят във Франция

Профсъюзът на Renault иска Sandero и други модели на Dacia да се правят във Франция

Част от колите на марката се правят в Румъния и Мароко, друга част - в Турция и Словения

Не толкова отдавна Renault патентова екстериора на седана Logan и хечбека Sandero от трето поколение, чиито продажби трябва да започнат тази година. Изображенията показват автомобили в европейската версия с триъгълния щит на емблемата на Dacia, но в Русия традиционно ще се продават с френския диамант на Renault на решетката.

Новите Logan и Sandero са базирани на платформата CMF-B, опростена версия на шасито CMF, която стои в основата на новите модели на Renault Clio, Captur и други модели за пазара на ЕС. Скоро тази архитектура ще бъде в основата на всички нови автомобили от марките Dacia и Lada.

Какво се случва с Lada и АвтоВАЗ през тази и следващите години?

Какво се случва с Lada и АвтоВАЗ през тази и следващите години?

Без рестайлинг на гамата Vesta, без Lada Van, без Lada 4х4 и Х-дизайн

В Европа гамата от двигатели Logan и Sandero включва 1,0-литрови "тройки" със и без компресор с мощност от 65 до 100 к.с., но в Русия линията ще бъде представена от предишните 1,6-литрови атмосферни двигатели, произвеждащи от 82 до 113 конски сили. Не е изключена обаче появата на модификация с 1,33-литров турбо двигател, познат от моделите Arkana, Kaptur и новите Duster.

През януари тази година Renault представи своя нов стратегически план Renaulution, според който производството на автомобили в АвтоВАЗ ще бъде прехвърлено на новата платформа на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi CMF-B до 2025 година.

Новата Lada Vesta FL, която се очаква да се продава и в Европа

Новата Lada Vesta FL, която се очаква да се продава и в Европа

Моделът ще има мощност 136 к.с. и шестстепенна скоростна кутия

До 2025 г. АвтоВАЗ ще представи на пазара четири нови модела LADA, които ще се базират на платформата CMF-B. През 2023 г. се планира пускането на два модела от клас B, а през 2024 г. ще се появи ново поколение SUV Niva, което ще получи две версии - компактна и с удължено междуосие. Новата Niva ще бъде експортно ориентирана и ще се появи по-специално на пазарите в Европа и Латинска Америка. Освен това през 2025 г. в моделната гама на LADA ще се появи нов автомобил от сегмента C-SUV.