Компанията Tesla направи в Китай първия прототип на изцяло нов компактен електрически автомобил в Китай, който ще бъде най-евтиният модел в гамата на американската марка. Това съобщава изданието Teslarati, позовавайки се на свой източник в Китай.

По предварителни данни Tesla вече е постигнала споразумение с всички големи доставчици на компоненти и сега активно се занимава с оборудване на производствени линии за новия модел. Неговото серийно производство може да започне в края на тази година.

Tesla ще конкурира Volkswagen ID.3 с Model 2 за €23 000

Tesla ще конкурира Volkswagen ID.3 с Model 2 за €23 000

Очаква се европейските продажби на по-достъпната електрическа кола да започнат през 2023 г.

Както се очаква, новият продукт на марката ще се нарича Model 2 или Model Q, пише autonews.ru. За първи път от компанията започнаха да говорят за достъпна електрическа кола Tesla в началото на 2020 г., когато американците публикуваха скица за дизайн на неизвестен модел на своя уебсайт. Тогава беше съобщено, че компанията планира да създаде компактен електрически хечбек, който ще се произвежда в Китай, но в същото време ще бъде изпратен и на световния пазар.

През септември същата година разработването на сравнително достъпна електрическа кола на стойност около 25 000 долара беше потвърдено от ръководителя на Tesla Илон Мъск . И по-специално предприемачът отбеляза, че пускането на такъв модел вече е възможно поради значително намаляване на цената на батериите. Така за 13 години съществуване Tesla успя да намали разходите за производство на батерии с около 50%, докато капацитетът им се увеличи няколко пъти.

Година след старта на строежа на гигафабриката на Tesla в Берлин нищо още не ясно

Година след старта на строежа на гигафабриката на Tesla в Берлин нищо още не ясно

От голямо значение за Tesla e производството да започне до края на тази година, но дали ще се случи, след като вече беше отлагано

Според Мъск новият модел ще бъде оборудван с нов тип батерии, които ще позволят да се пътува без презареждане до 320 км, както и с иновативна електромеханична трансмисия. В допълнение, Мъск подчерта, че новият електрически хечбек ще получи система за автоматично управление.

Според неофициална информация новият модел на Tesla ще има две различни версии: за китайския и за европейския пазар. Производството на електрически хечбек за Европа ще започне в завода в Берлин през 2023 година.