Южнокорейският производител Hyundai Motor обяви, че в завода на марката в Чехия е започнало производството на новото поколение на хитовия за марката модел i30. От неговото появяване през 2008 година до момента са реализирани общо над 800 000 машини. 

Новата генерация на Hyundai i30, която ще бъде лансирана през следващия месец, е разработена изцяло за европейския пазар и е съобразена напълно с местните потребителски нагласи, пише auto-press.net.

При изцяло нов дизайн на екстериора и интериора си, новият Hyundai i30 идва с редица високотехнологични системи за активна безопасност, в това число автоматично задействане на спирачната система в случай на опасност от удар отпред, адаптивен круиз контрол, система за задържане на превозното средство на пътното платно, интеграция на мобилни телефони с помощта на Apple CarPlay и Android Auto, система за безжично зареждане на мобилни телефони и други.

Новото поколение на модела i30 се задвижва от гама бензинови и дизелови двигатели с малък работен обем и турбокомпресор, които предоставят динамично и икономично шофиране. Предлагат се три бензинови и един дизелов двигател. Клиентите могат да избират между новия 1.4 T-GDI четирицилиндров двигател с турбокомпресор - първи за Hyundai - със 140 к.с., трицилиндровия двигател с турбокомпресор 1.0 T-GDI със 120 к.с. или четирицилиндровия 1.4 MPI със 100 к.с. и един дизелов двигател: 1,6-литровия четирицилиндров дизелов двигател с турбокомпресор, наличен с три изходни мощности: 95, 110 и 136 к.с..

Двигателите вървят или с 6-степенната механична трансмисия (6MT), или с икономичната 7-степенна трансмисия с директна обратна връзка с двоен съединител на Hyundai (7DCT).