Porsche представи новия Cayenne. SUV-моделът е важен, тъй като когато някой реши да си купи Porsche, има голям шанс да разглежда именно него. Сигурно заради това и германската компания не е променила особено нито външния вид, нито големината на автомобила.

Снимка 310168

Източник: Porsche

В интериора обаче има няколко любопитни промени, които веднага правят впечатление.

Снимка 310171

Източник: Porsche

Както и в новата Panamera, Cayenne изоставя физическите бутони и ги заменя с екрани и панели, реагиращи на докосване. В центъра на таблото вече има 12.3-инчов тъчскрийн екран, от който се управляват повечето функции. Оборотомерът и скоростопоказателят остават с физически стрелки, но край тях вече има два 7-инчови стрелки, които показват разнообразна информация - навигацията, музикалния плеър, диагностика на автомобила и други.

Снимка 310170

Източник: Porsche

И въпреки че е SUV, Cayenne е чистокръвно Porsche и като такова удоволствието от шофирането трябва да е голяма част от цялостното изживяване. Така новият модел е с 64 килограма по-леко, главно заради по-голямата употреба на алуминий. Използван е и нов литиево-йонен акумулатор, който тежи почти 10 килограма по-малко.

Автомобилът е екипиран и с толкова много сензори, чиято цел е направят така, че високият SUV да се държи повече като спортните модели на марката, че е използвана 48-волтова електрическа инсталация. Така Cayenne е сред първите автомобили с конвенционален агрегат, която приема тази технология.

Снимка 310167

Източник: Porsche

Първоначално третата генерация ще се предлага с два бензинови двигателя - и двата с шест цилиндъра и новата автоматична скоростна кутия с осем скорости - 2.9 литра twin-turbo с 434 к.с. и ускорение до 100 км/ч от 4.9 секунди и 3-литров с едно турбо и 335 к.с., който ще достига 100 км/ч за 5.9 секунди.

Очаква се да има и модификации с дизелов двигател, както и хибрид.

Цената ще започва от 66 750 долара.

Снимка 310166

Източник: Porsche