Продажбите на автомобили в Русия неочаквано подскочиха през март. Анализатори посочват, че руснаците са се втурнали да купуват по-скъпи стоки преди повишаването на цените, последвало спада в курса на рублата, пише Bloomberg.

Продажбите растат с 4% през март, спрямо година по-рано. Това е най-големият месечен скок от декември 2018 г., според Асоциацията на европейския бизнес в Москва. Общо, през първото тримесечие на 2020 г. продажбите растат с 1,8%. Мерките, предприети срещу разпространението на коронавируса, влязоха в сила точно в края на месеца и не са засегнали продажбите.

"Този силен старт на годината за съжаление не представлява тенденция за растеж", посочва Томас Щарцел, председател на Комитета на автомобилните производители към Асоциацията на европейския бизнес. "От края на март продажбите на автомобили и работата на дилърите рязко спадна".

Президентът Владимир Путин нареди на руснаците да не ходят на работа до 1 май, за да забавят разпространението на коронавируса. Според централната банка това ще премахне 1,5% до 2% от икономическия растеж тази година. През март, заради срива на цените на петрола, рублата поевтиня с 15% срещу долара.

Продажбите на автомобили в Русия все още не са се възстановили до нивата си от 2012 г., тъй като икономиката на страната стагнира след анексацията на Крим. Русия отчита по-малко продажби от Италия, макар че има три пъти по-голямо население.