На 28 март китайският технологичен гигант Xiaomi ще започне доставките на първия си модел електромобил. Новината доведе до сериозен ентусиазъм у инвеститорите и акциите на компанията скочиха с над 10% по време на търговията в Хонконг, съобщава Би Би Си.

Speed Ultra 7 (SU7) беше представена през миналата година, като тогава изпълнителният директор Лей Юн коментира, че амбициите на Xiaomi са за световния Топ 5. За целта няма да се пестят пари - 10 млрд. долара ще бъдат инвестирани през следващите 10 години.

Китайската Xiaomi представи първия си електромобил

Третата в света компания на пазара на смартфони представи първия си електромобил

Кой ще произвежда батериите за него

Сред ключовите характеристики на SU7 е нейният електромотор, който позволява по-бързо ускорение даже в сравнение с модели на Porsche и Tesla. Освен това, колата използва същата операционна система като новите смартфони и други устройства на компанията - Hyper OS. Така се постига максимално добра интеграция.

Както обикновено при Xiaomi, самото производство е аутсорснато на друга компания - то ще се случва в пекински завод на държавната компания BAIC Group, като неговият капацитет е 200 000 возила годишно.

Все още не е ясно колко ще струва SU7 - това ще се разбере при появата ѝ в общо 59 магазина в 29 града.

Китайският EV пазар е арена на сериозна конкуренция, като даже Tesla се наложи да намалят значително цените си, за да могат да се преброят с местните играчи като BYD.