Възродената британска компания Lister Cars, специализирана в разработката и производство на ретро спортни коли и известна със своите състезателни автомобили за Le Mans разсекрети най-бързия кросоувър в света.

Автомобилът е изграден на базата на Jaguar F-Pace SVR и е наречена LFP. Колата ще бъде пусната в ограничено издание от 250 копия. Машината вече е на разположение за поръчка от 154 994 евро.

Британците твърдят, че мощността на кросоувъра LFP е 670 конски сили. Въпреки това, какъв точно двигател е инсталиран в автомобила, все още не е известно. Представители на Lister Cars твърдят само, че с такъв двигател колата може да ускори до 100 км / ч за 3,5 секунди. Максималната скорост е ограничена до 320 км в час.

Снимка 377073

Източник: Lister Motor Company

За сравнение, Lamborghini Urus, който сега има претенциите да е най-бързия кросоувър в света на този етап, е оборудван с четирилитров турбо мотор V8, развиващ 650 к.с. и въртящ момент от 850 Нм. Автомобилът може да ускори от място до 100 км / ч за 3.6 секунди, а максималната му скорост е 305 км / час. 

Що се отнася до стандартната версия на Jaguar F-Pace SVR,, тази кола е оборудвана с 5.0-литров бензинов V8 двигател. Мощността е 550 конски сили, като с него ускорява до 100 км / час за 4.1 секунди.

Снимка 377068

Източник: Lister Motor Company

През януари тази година Lister Cars се върна на пазара след 25 годишно отсъствие, представяйки суперавтомобил, наречен Thunder. Машината, построена на базата на купето Jaguar F-Type, получи двигател с мощност 675 конски сили. Тя е логичен последовател на модела Lister Le Mans от края на 80-те и началото на 90-те години, създаден на основата на купето на Jaguar XJ-S.

Британците казаха, че Thunder става най-мощният и луксозен автомобил, произведен някога под марката Lister. Суперколата е направена изцяло от карбон, като получи 5,0-литров V8, чиято мощност бе увеличена от 575 на 675 конски сили.