Великобритания ще пусне на пазара самоуправляващи се автомобили до 2025 година. Това стана ясно, след като местните власти обявиха планове за нови закони и финансиране в размер на 100 милиона британски лири, пише Reuters.

Правителството заяви, че иска да се възползва от развиващия се пазар на автономни превозни средства, който оценява на 42 милиарда лири и смята, че може да създаде 38 000 нови работни места.

"Искаме Великобритания да бъде начело в разработването и използването на тази фантастична технология и затова инвестираме милиони в жизненоважни изследвания на безопасността и определяме законодателството, за да гарантираме, че ще извлечем всички ползи, които тази технология обещава", заяви министърът на транспорта Грант Шапс.

Apple е все по-близо до създаването на автономен автомобил със самостоятелно управление

Apple е все по-близо до създаването на автономен автомобил със самостоятелно управление

Работата по т. нар. "Проект титан" започна

Макар че някои превозни средства със самоуправляващи се функции могат да се движат по големите пътища още до следващата година, съобщението се определя и рамката за много по-широко разпространение, включително за обществения транспорт и превозните средства за доставки.

Пакетът за финансиране включва 35 милиона лири за изследвания в областта на безопасността, които ще бъдат използвани в новото законодателство, планирано да бъде въведено до 2025 година.

От няколко години насам технологичният гигант Apple също работи по напълно автономен автомобил.

Това е много амбициозен проект, коментират автоексперти, защото според информацията Apple иска да създаде автомобила без волан и педали. Кога точно тази футуристична кола ще е на пазара и колко ще струва обаче все още никой не знае.