Китайската компания Xiaomi, която произвежда едноимените мобилни телефони, спечели одобрението на местния държавен планировчик да произвежда електрически автомобили (EV), пише Reuters. Според дадената заявка, първите 100 000 коли на ток ще бъдат завършени още през 2024 година.

Националната комисия за развитие и реформи (NDRC), която регулира новите инвестиции и производствения капацитет в китайската автомобилна индустрия, даде одобрение за производството на електромобили. Начинанието на Xiaomi е едва четвъртото от края на 2017 година, което печели одобрението на NDRC.

Следващият ви смартфон Xiaomi може да е... индийски

Следващият ви смартфон Xiaomi може да е... индийски

Китайският гигант подписа договор с голям местен производител

Въпреки че одобрението на NDRC доближава Xiaomi до масовото производство на електрически коли повече от две години след като за първи път обяви плановете си, начинанието все още се нуждае от разрешение от Министерството на индустрията и информацията, което оценява новите автомобилни производители и модели за технически изисквания и изисквания за безопасност.

Компанията ще навлезе в сектора на производството на автомобили в Китай в момент, когато най-големият автомобилен пазар в света се бори с поредица от проблеми, като пренасищане на капацитета и забавяне на търсенето, които предизвикаха тежка ценова война и удариха маржовете на доставчиците.

Xiaomi прави промяна към диверсификация от основния си бизнес със смартфони на фона на спадащото търсене . Продажбите на смартфони в Китай са паднали с 4% на годишна база през второто тримесечие на 2023 година, достигайки най-ниската цифра за продажби през второто тримесечие от 2014 година.

Xiaomi обеща да инвестира $10 милиарда за десетилетие в автомобилния бизнес и си постави за цел масово производство на първите си автомобили през първата половина на 2024 година.

Компанията е третият по големина производител на смартфони по критерий доставки. Докато чака одобренията, Xiaomi изгради съоръжения, способни да произвеждат 200 000 EV годишно в Пекин, според съобщение в държавния вестник Beijing Daily от месец юли.

Китайският гигант ускори наемането на работници за своя завод за електромобили, докато подготвя увеличаване на производството през декември.

За първи път: Повече нови електромобили, отколкото дизели в ЕС

За първи път: Повече нови електромобили, отколкото дизели в ЕС

Новорегистрираните коли са с близо 20% повече в сравнение с година по-рано