Производителите на автомобили обясняват, че забавянията на доставките на нови автомобили се дължат на продължаващия недостиг на полупроводници и цялостния ръст в търсенето на нови превозни средства, а дали това е така? Много потребители в Южна Корея смятат, че Hyundai Motor Group дава приоритет на задграничните пазари поради обезценяването на корейската валута спрямо щатския долар, което означава, че износителите могат да продават продукти на по-ниска цена на световния пазар.

Korea Times разкри, че на някои клиенти се казва, че ще трябва да изчакат до 30 месеца, преди да получат доставка на нов модел Hyundai, Kia или Genesis. Местната платформа за търговия с автомобили Getcha разкри, че купувачите на 26 модела, ще трябва да чакат до 30 месеца спрямо 11-месечното време за чакане година по-рано.

България води по продажби на нови коли в ЕС през май

България води по продажби на нови коли в ЕС през май

Един от големите пазари в Европа Германия отчита спад от над 10% за периода

"Трябва да чакам две години и половина, за да си купя Genesis или друг спортен SUV, произведен от Hyundai или Kia", каза един купувач в местен форум. "Забавянето беше само около седем месеца преди година. Защо не ги правят бързо?", пита още той.

Известно е, че производството на Kia K3 и K5 са отложени с три до пет месеца и до 8 месеца и половина за избрани модели K5, K8 и Sorento Hybrid. Междувременно купувачите на Hyundai Avante, Sonata, Grandeur и Santa Fe ще трябва да изчакат между шест и 20 месеца, преди да получат ключовете.

Местен служител отрече твърденията, че задграничните купувачи са приоритетни.

Продажбите на нови коли в Европа падат за девети пореден месец, у нас се отчита висок ръст

Продажбите на нови коли в Европа падат за девети пореден месец, у нас се отчита висок ръст

През март в Европейския съюз те намаляват още с 20,5%

"Не само корейските потребители, но и задграничните потребители изпитват закъснения", каза служителят. "Твърдението, че даваме приоритет на задграничните потребители за сметка на местните, е просто погрешно. Независимо дали са електрически превозни средства (EV) или хибриди, най-новите модели се нуждаят от най-новите чипове и части, чието снабдяване може да отнеме известно време. Ще направим всичко възможно, за да отговорим незабавно на нарастващото търсене на потребителите, които избират да закупят нашите превозни средства", допълва той.