Авиостроителният гигант Airbus реши се откаже от използването титан закупен от Русия, като планира да направи това до няколко месеца, съобщи Reuters.

"Към момента Airbus продължава да купува определен процент от руския титан, но ние определено сме на път да станем незевисими от тези доставки", казва главният изпълнителен директор на Airbus Defense and Space Майкъл Шолхорн, добавяйки, че процесът ще отнеме месеци, а не години.

По думите му, компанията вече се е отказала от използването на руски титан при производството на военни самолети, но за да се прехвърли гражданското самолетостроене на суровини от други страни ще отнеме известно време.

Airbus увеличи покупките на метали от САЩ и Япония, но сертифицирането може да се забави поради строгите аерокосмически стандарти.

През септември Boeing, една от най-големите авиостроителни компании в света, обяви, че е спряла да купува алуминий от Русия.

Авиостроителният гигант също така се отказа да купува титан от Русия през 2022 г. Компанията заяви през март, че има достатъчно запаси от метала за производството си.

Санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия след нахлуването в Украйна прекъснаха основен източник на части и техническа помощ за руския авиационен сектор. Има опасения, че Русия все повече ще се отклонява от глобалните изисквания за безопасност.

Дo пролетта големите пpoизвoдитeли нa caмoлeти в cвeтa paбoтexa c pycĸaтa ĸoмпaния "BCMΠO-Aвиcмa", ĸoятo e нaй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa титaн в cвeтa, и тя бeшe ocнoвният изтoчниĸ нa мeтaлa зa Воеіng и Аіrbuѕ.

Най-големите самолетостроителни компании се отказват от руския титан - с кой ще го заменят

Най-големите самолетостроителни компании се отказват от руския титан - с кой ще го заменят

Доскоро производителите на самолети работеха с руската "ВСМПО-Ависма"