Китайският гигант в електронната търговия Alibaba спира да продава компоненти за електронни цигари в САЩ, пише Reuters. Ходът на компанията идва на фона на засилващия се регулаторен контрол за белодробни заболявания, множеството трудове и съобщения по темата, включителни и за няколко смъртни случаи.

Много компании решиха да спрат продажбата на електронни цигари в магазините си, включително Walmart, Kroger и Walgreen Boots Alliance.

Oт Alibaba обясняват, че вече имат дългогодишна политика да не продават пълна гама продукти за електронни цигари в САЩ. С този ход ще се преустанови продажбата на всички такива.

Продуктите за електронните цигари се свързват с мистериозно белодробно заболяване, за което се съобщава, че е довело до 18 смъртни случая към миналата седмица. Броят на потвърдените и вероятни случаи на болестта е над 1 000 души според Американския център за контрол и профилактика на заболяванията.

Поради това Alibaba изготвя списък с продуктите, които се използват като консумативи за електронните цигари. Всички продукти в списъка ще бъдат спрени за разпространение към САЩ. Става въпрос както за самите цигари, течности за изпаряване, заряди, така и за аксесоари за цигарите като кутийки и други.

Американската компания за електронни цигари Juul Labs доминира на пазара в Северна Америка. И въпреки че много от съобщенията за заболяването и смъртни случаи са свързани с по-малко марки, продуктите на фирмата вероятно също ще бъдат ограничени до някаква степен.

Според проучване на New England Journal of Medicine има 24 случаи на пациенти с белодробни заболявания вследствие на приемане на продукти от марката Dank Vapes. В продуктите имало THC - активната съставка в марихуаната.

Преди продуктите да бъдат спрени за продажба, главно от големи онлайн търговци като Amazon и Alibaba всеки човек е имал възможността сам да закупи комплект цигари, различни части и компоненти за пушене, като по този начин потребителите са можели да сглобяват свое устройство, без да дават висока сума за оригинална цигара.

Amazon свали продукти за изпаряване още през месец септември, но не уточни кои артикули точно са премахнати.