Най-големият производител на стомана в света - ArcelorMittal отчита 42% ръст на основната печалба през третото тримесечие и очаква резултатите да се подобрят допълнително, тъй като търсенето на стомана продължава да расте.

Печалбата преди лихви, данъци, амортизации за периода юли-септември възлиза на 2.7 млрд. долара, което е малко по-малко от очакваните от анализаторите 2.75 млрд. долара, пише Reuters.

Най-големият производител на стомана в света спечели много от митата на Тръмп

Най-големият производител на стомана в света спечели много от митата на Тръмп

Прекъсването на евтиния внос и силното търсене възродиха бизнеса на ArcelorMittal

"Пазарните условия през третото тримесечие останаха благоприятни. Продължаваме да виждаме силното търсене и здравословното използване на всички стоманени сегменти", каза в изявление главният изпълнителен директор Лакшми Митал, цитиран от Reuters.

Стоманеният гигант се придържа към прогнозата си, че глобалното потребление на стомана ще нарасне с 2-3% през 2018 г., така че резултатите ще продължат да се подобряват.

Британската Liberty купува 3 големи завода за стомана в Източна Европа

Британски метален гигант купува най-големия завод за стомана в Румъния

Продавачът се разделя с активите, за да купи компания в Италия

ArcelorMittal, която произвежда стомана и в САЩ, се възползва от въведените от Доналд Тръмп 25%-ни мита върху вноса на метала. Тарифите на Вашингтон повишиха цените, въпреки че вносът от Бразилия и Канада бе засегнат.

Компанията заяви, че е завършила придобиването на италианската Ilva, най-голямата фабрика за производство на стомана в Европа. Освен това ArcelorMittal е в процес на закупуване на индийската стоманодобивна фирма Essar Steel, както и на японските Nippon Steel & Sumitomo Metal Corp.

Стоманеният гигант се раздели с 3 свои предприятия в Източна Европа и едно в Италия, като условие за покупката на Ilva. Купувач бе британският производител на метали Liberty.