Автомобилният сектор е сърцето на производствената индустрия на Стария континент, като той дава работа директно и косвено на близо 14 милиона души, според European Automobile Manufacturers Association. И сега някои от тези работни места са в риск, тъй като компаниите от индустрията постепенно спират работа заради разпространението на коронавируса на Стария континент.

Три от най-големите автомобилни производители затварят заводите си там, за да се справят с епидемията в опит да намалят негативния ефект от трета поредна година на спад в продажбите, пише CNN Business.

Fiat Chrysler, PSA Group и Renault обявиха в понеделник, че затварят общо 35 завода в Европа заради наложени по-строги правила от местните правителства с цел предпазване на разпространението на вируса. Взети общо трите компании през миналата година са продали грубо 12 милиона автомобила.

Италиано-американската Fiat Chrysler спира работата в по-голямата част от европейските си бази до 27 март. Това включва шест такива в Италия, както и такива в Сърбия и Полша.

От Италия до Словакия: Автомобилните компании затварят заводите си в Европа

От Италия до Словакия: Автомобилните компании затварят заводите си в Европа

Volkswagen, Ferrari и Ford са сред производителите, предприели най-строги мерки

PSA Group, която притежава марките Peugeot Citroen и предстои да се обедини с Fiat, посочи, че работата в 15 нейни завода в седем държави ще бъде прекратена до края на месеца. Сред засегнатите страни са Франция, Испания, Германия и Великобритания.

Renault пък затваря всичките си 12 производствени бази във Франция в резултат на мерките, предприети от правителството на страната.

В резултат на тези новини от понеделник акциите на Fiat, които се търгуват в Милано, изгубиха 19% от стойността си. Тези на PSA свиха с 15 на сто на борсата в Париж. Книжата на Renault записаха спад от над 12 на сто до общо 64 на сто загуба от началото на годината.

Засега най-големият производител на автомобили в света - германската група Volkswagen, както и други гиганти от индустрията, като BMW и Daimler продължават да работят в повечето си фабрики.

След слухове, че първата от тях готви затварянето на един от ключовите си заводи - този във Волфсбург, говорителят на VW обяви, че работата там е "подсигурена". От групата обаче обявиха, че спират временно дейността в производствена база в Словакия, където са били открити трима заразени с коронавирус.