Boeing планира да рестартира производството на модела 737 MAX до месец май, слагайки край на спирането на най-продавания си самолет заради фаталните инциденти. Това заявиха пред Reuters хора, запознати с плановете на гиганта в самолетостроенето.

Плановете на Boeing донякъде зависят и от мащаба на прекъсванията, причинени от бързо разпространяващия се коронавирус. В същото време американските регулатори изчистват пътя пред връщането на заземения модел във въздуха, което е най-важният етап за Boeing. Сега компанията очаква това да стане до средата на 2020 година.

Източник от индустрията заяви, че Boeing е помолил някои доставчици на части за модела да бъдат готови с доставките си през април. Друг източник пък посочва, че производството на 737 MAX се планира да се рестартира през май. Трето лице обяснява, че коронавирусът слага контра на плановете на Boeing - първоначално гигантът се е надявал връщането в експлоатация на модела да стане още през месец април, което е отложено за май. Заради чувствителността на въпроса източниците на агенцията са пожелали да не бъдат споменавани.

Най-големите авиопроизводители се борят с коронавируса

Най-големите авиопроизводители се борят с коронавируса

Целият сектор е изправен пред криза

"Връщането ще бъде с много бавен, методичен и систематичен подход за затопляне на линията и връщането на екипажите на мястото си", коментира главният финансов директор на Boeing Грег Смит пред Reuters, попитан за целта на компанията да върне 737 MAX във въздуха през май.

"Приоритет номер 1 е възстановяване на автопарка на клиентите. Не искаме да добавяме в инвентара", посочи Смит и добави, че производството ще бъде сведено до изчистването на изоставането на модела.

Boeing прекрати производството на самолета през януари, тъй като се бореше да спечели регулаторни одобрения. По този начин бяха заземени всички модели, а 400 нови самолета останаха недоставени. Именно това ще бъдат първите цели на компанията - да върни заземените машини, както и да достави тези, които вече са произведени.

Пандемията на коронавирус обаче усложнява плановете на Boeing. Глобалното търсене в сектора спадна значително. Вирусът също така изтри милиарди от пазарната стойност на Boeing.

Boeing затваря производствените си фабрики във Вашингтон

Boeing затваря производствените си фабрики във Вашингтон

Служител на компанията е починал влседствие на усложнения от коронавируса

По-рано през седмицата Boeing заяви, че ще спре производството в своите заводи в щата Вашингтон, за да намали рисковете около разпространението на коронавируса. Има информация, че служител на компанията от Вашингтон е починал заради усложнения, причинени от заразата.

Гигантът също така се обърна за помощи към държавата - компанията потърси 60 милиарда щатски долара правителствена помощ от САЩ за подпомагане на финансите си.

Сега производителят най-вероятно ще се опита да използва затишието около вируса , за да ограничи неефективността, да подобри качеството и да улесни повторното пускане на 737 MAX на пазара.

Boeing поиска $60 милиарда помощ, хотелиерите - $150 милиарда

Boeing поиска $60 милиарда помощ, хотелиерите - $150 милиарда

Очаква се американците ще намалят разходите си за пътувания с $355 милиарда