Главният изпълнителен директор на сайта за резервации Booking.com Глен Фогел уволни 2700 служители за обслужване на клиенти чрез видео съобщение в петък, предават световните медии. Причината: планове за реорганизация.

Нидерландската компания прехвърля почти всичките си услуги за клиенти на аутсорсинг гиганта Majorel през второто тримесечие на годината. Общо 12 от 14-те отдела за обслужване на клиенти на Booking.com в Европа, Азиатско-Тихоокеанския регион и Америка попадат в реорганизацията.

"Това е необходимо да се гарантира, че компанията остава "достатъчно гъвкава", особено в по-лоши периоди, когато е необходим по-малко персонал, казва Фогел във видеото, цитиран от Dutch News.

Платформата Booking съкращава 25% от работната си сила

Платформата Booking съкращава 25% от работната си сила

Това са около 4000 работници

Засега няма да бъдат засегнати само офисите в Амстердам и Манчестър. На част от уволнените служители е предложен временен шестмесечен договор с базираната в Люксембург компания Majorel, която предоставя услуги на клиенти на компании по целия свят. Фирмата за аутсорсинг наема близо 67 000 души от целия свят.

Новината, както и начинът на поднасяне възмути служителите на Booking, като много от тях смятат да съдят компанията. Тези, които решат да подпишат временните договори пък са притеснени, че условията им на труд ще се променят в неясна посока. Не е ясно и какво ще се случи след края на 6-месечните им договори.

"Това е тъжна новина, поднесена ни внезапно без предварително предупреждение, без предлагано обезщетение и без опция за съкращение", коментира един от засегнатите служители пред нидерландската DutchNews.

Това е второто масово уволнение в Booking за две години. Общо 4000 души са били отсранени от компанията от началото на пандемията.

Това не е единственият случай, когато служители са уведомени за уволнение онлайн и без предварително предупреждение. През декември миналата година стартъпът за ипотечно кредитиране в САЩ Better.com уволни 900 свои служители по време на разговор в Zoom - без предизвестие и само няколко дни преди Коледа.

Русия глобява Booking с над 1 милиард рубли

Русия глобява Booking с над 1 милиард рубли

Компанията ще обжалва