Нидерландската компания за онлайн резервации Booking е глобена с 1,3 милиарда рубли за монопол в Русия, предава РИА Новости. От Booking обявиха, че са разочаровани от решението на FAS (Федералната антимонополна служба на Руската федерация) и заявиха, че ще обжалват наложената голяма глоба.

"Разочаровани сме от решението на Федералната антимонополна служба. Винаги сме допринасяли за развитието на туристическата индустрия навсякъде по света, включтелно в Русия и твърдо вярваме, че цените ни са справедливи", казаха от компанията.

От онлайн платформата добавиха, че делът на Booking.com на туристическия пазар е едва 13%. Това, което не добавиха обаче е, че в Русия този дяле над 80 на сто.

Ще успее ли Русия да създаде собствен аналог на Booking.com?

Ще успее ли Русия да създаде собствен аналог на Booking.com?

Ростуризъм обяви, че активно се работи, експерти са скептични за резултата

Според компанията туристическата индустрия е силно конкурентна среда, тъй като потребителите използват много и различни начини да намерят и резервират хотелска стая или апартамент под наем. Европа е туристическа дестинация номер едно в света и е уникална по своето разнообразие на местата за настаняване: 87% са хотели, а 63% от общия брой стаи са собственост на хора извън туристическия бизнес с широк спектър от канали за продажби.

"Средно европейските хотели имат 6-7 канала за продажби, за да достигнат до пътуващите и го правят интелигентно, за да увеличат максимално приходите си - с дела на Booking.com от този пазар са само 13%", обобщават от компанията.

От FAS Русия обаче са категорични, че компанията злоупотребява с господстващото си положение на пазара.

Европа глоби Amazon със €746 млн. по GDPR

Европа глоби Amazon със €746 млн. по GDPR

Най-голямата глоба, налагана досега по регламента за защита на личните данни

Руското правителство обмисля мерки за прилагане на стратегията за развитие на туризма в страната до 2035-а година. Тази стратегия включва проект за създаване на национална система за резервация на туристически услуги, предимно на хотели и други места за настанявене. По този начин в Русия може да се появи вътрешен аналог на Booking.com, пишат руските медии.

Идеята за създаване на такъв ресурс е била обсъждана още през 2014-а, като част от развитието на туристическата индустрия до 2020-а година. Сега тази тема отново става актуална, тъй като от октомври 2022-а година сървърите и базите данни на въздушните превозвачи на вътрешните полети трябва да се съхраняват в Русия.

На законодателно ниво, в страната въпросът за регулиране на дейността на резервационните системи все още не е решен по отношение на налагането на механизма за "паритет на цените" върху хотелиерите и други неблагоприятни условия.