British Airways продава част от своята многомилионна колекция от произведения на изкуството, като част от усилията и за справяне с финансовите затруднения, предизвикани от коронавируса, пише BBC.

Колекцията на компания включва имена като Деймиън Хърст, Бриджет Райли и Питър Дойг, като за някои от произведенията се смята, че се оценяват за повече от 1 милион лири.

Компанията преживя срив във въздушните пътувания. Миналата седмица шефът на British Airways Алекс Крус предупреди, че оцеляването на авиокомпанията, що се отнася до финансите, е застрашено, освен ако няма драстично преструктуриране на бизнеса.

Лондонският вестник Evening Standard, който пръв съобщи новините за разпродажба на произведенията на изкуството, заяви, че аукционната къща Sotheby's ще организира продажбите възможно най-скоро.

Счита се е, че най-ценното произведение е на Бриджит Райли. То е било в притежавано от British Airways повече от 30 години, като стойността се увеличава значително след покупката.

British Airways спира от работа 36 000 служители

36 000 служители на най-голямата британска авиокомпания спират работа

Засега не се очаква те да бъдат съкратени

Подобно на повечето авиокомпании, финансите на British Airways са засегнати от заземяването на самолети поради блокирането. Компанията заяви, че работи в посока за запазване на възможно най-много работни места и казва, че не е взето окончателно решение за броя на служителите, които ще бъдат съкратени.

Плановете за съкращаване на работни места предизвикаха остър спор със синдикатите, а British Airways беше обвинена от някои политически фигури, че използва пандемията като оправдание за преструктуриране на авиокомпанията.