Очаква се British Airways да обяви, че около 36 000 души персонал ще спрат да работата си, предава CNN.

До 80% от кабинния екипаж на BA, наземният персонал, инженерите и работещите в централния офис ще прекратят работата си, но не се очаква персоналът да бъде съкратен.

Решението ще засегне всички служители на Gatwick и London City Airport, след като авиокомпанията преустанови своите операции и на двете места, докато кризата не приключи изцяло.

Засегнатите се очаква да получат част от заплатите си чрез правителствената схема за задържане на работа по време на коронавируса, която осигурява 80% от заплата с максимална сума от 2500 паунда на месец.

Апокалипсис сега: Авиокомпании правят пътническите самолети карго

Апокалипсис сега: Авиокомпании правят пътническите самолети карго

Положението за авиокомпаниите сега е сравнимо с апокалипсис

Никой, който работи в British Airways, няма да бъде изненадан от очакваното съобщение. Когато самолетите са заземени, няма нужда работниците да ги поддържат, товарят и разтоварват чантите и обслужва пътниците.

Обикновено персоналът съставлява около 40% от разходите на авиокомпанията, а BA трябва да може да възстанови 80% от заплатите от правителствената схема за подпомагане на заетостта, създадена за подпомагане на компании, засегнати от вируса.

Досега компанията не е поискала от правителството някаква друга конкретна финансова помощ.

Компанията майка на BA, International Airlines Group (IAG), е в по-добро финансово положение от някои от своите конкуренти. Групата реализира здравословни печалби през последните години.

Какви опции остават пред авиокомпаниите по време на пандемията?

Какви опции остават пред авиокомпаниите по време на пандемията?

Могат ли компаниите да консолидират пътниците си?

Очакваното решение на авиокомпанията да преустанови работата на толкова голям брой служители дава усещане за това в колко тежко състояние е авиация във Великобритания, след като е засегната от ограниченията за пътуване, които са част от ограниченията за разпространението на пандемията.