De Beer - най-голямата компания в света добиваща диаманти, обяви голяма промяна в своя бизнес. Фирмата вече няма да добива скъпоценни камъни, а ще ги произвежда в лаборатории.

Това решение е в пълно противоречие на решение, което дружеството обяви преди години, а именно, че никога няма да продава диаманти, създадени по този начин.

Ръководството й обаче промени мнението си на 180 градуса и обяви, че вече ще продава такива, създадени в лаборатории, срещу около 800 долара за карат, съобщава Fortune.

Това ще е голяма крачка за De Beer, но не е нещо напълно ново за нея. Дъщерното й дружество Element Six е най-големият производител на синтетични диаманти, които са използвани предимно за производствени цели.

Към момента изкуствено създадените скъпоценни камъни имат скромен дял от 80 милиарда долара на глобалния пазар на диаманти, то търсенето на такива расте най-вече заради по-ниските им цени.

Гиганти, като американската верига Walmart, имат политика да предлагат такива на клиентите си, които търсят по-евтина алтернатива на скъпоценните камъни.