Недостигът на чипове глобално доведе до спиране на производството на автомобилния сектор, но проблемите вече се отразяват и върху технологичните компании. Именно затова гигантът Apple отложи производството на някои модели на лаптопа MacBook и iPad, предаде Zero Hedge.

Според доклад на японското издание Nikkei компанията изпитва трудности при напечатаните платки, които използва преди крайното сглобяване на лаптопите си. По отношение на таблетите iPad проблемът е малко по-различен - там недостигът е на дисплеи и свързаните с тях компоненти. Това е един сегментите, който засегна и автомобилните компании.

Затова от Apple са отложили производството на част от устройствата си и поръчките за компоненти за тях за второто полугодие. Източниците на Nikkei обаче не посочват кои точно модели на компанията са засегнати.

Към момента водещият продукт на Apple - iPhone не страда от дефицита на чипове, но хора от индустрията изтъкват, че доставките са "на ръба", затова и производството засега се движи в норма.

"Не виждаме края на този дефицит и даже нещата може да се влошат до края на второто тримесечие, тъй като някои малки играчи може да изчерпят стратегическите си инвентории и да намалят производството", каза президентът и главен изпълнителен директор на Silicon Motion Уолъс Гу.

Samsung също изтъкна, че от април до юни ще е засегната от недостига на чипове глобално.