Ръководството на германската Deutsche Bank обсъжда създаванетона ново дружество, където да бъдат преместени нежелани активи и дейности, които са подготвени за закриване. Това е част от плана на финансовата институция, свързан с обединяването с конкурента й Commerzbank, пише The Wall Street Journal.

През последните години германската банка търси различни възможности за стимулиране на печалбата си и намаляване на разходите си. Ръководителите на финансовата институция до края на 2018 година настояваха, че Deutsche Bank може да обмисля евентуални сделки само след като се справи с вътрешните си проблеми.

Днес с напредването на преговорите с Commerzbank от банката търсят възможности за по-бързо справяне с тях и дават сигнали, че са готови за по-решителни действия в тази посока от преди.

Изходът от разговорите с конкурента й без постигането на сделка изглежда вероятен, след като постигането на консенсус за обединението се оказа по-сложно от очакваното, твърдят запознати.

Сериозен препъникамък се оказаха готвените масови съкращения на служители, които двете банки ще трябва да предприемат при евентуално обединение.

По думите за източниците на The Wall Street Journal новото дружество, в което ще бъдат преместени част от активите и някои операции на Deutsche Bank, ще бъде използвано и в случай на сделка с Commerzbank, но и при сценарий без постигането на такава.

Тази практика е популярна като създаването на "лоша банка", където финансовите институции отделят и изолират рисковете си активи.