Във века на бързо развиващите се технологии и глобалните предизвикателства, успехът на една компания се измерва не само в стойности и приходи, но и в нейната способност да даде свой принос за устойчиво бъдеще. През призмата на българската компания DISCORDIA, която впечатлява с историята си, лидерския си дух и отговорното си отношение, представяме ангажимента им към опазването на околната среда.

ЗА DISCORDIA: Развитие и лидерство

DISCORDIA започва своята история през 1992 г. във Варна само с два автомобила. През изминалите десет години компанията достига среден ръст от 38%, като по този начин затвърждава позицията си на най-голямата транспортна компания в България и лидер на Балканския регион. Не само това, но DISCORDIA е лидер и сред транспортните компании в Европа, което я прави истински визионер в сектора.

Компанията е носител на множество награди, сред които "Лидер в сектор товарен автомобилен транспорт" на годишните награди "TRUE LEADERS", организирано от ICAP CRIF България, както и отличие от Годишни награди за социално отговорен стратегически мениджмънт за 2022 г. на Министерството на труда и социалната политика, в категория "Околна среда" за програмата свързана с екологично и икономично шофиране.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

DISCORDIA не е само успешен бизнес, но и предпочитан работодател и доверен партньор. С над 2000 шофьора и 1600 камиона, компанията планира да разшири своя автопарк до 7000 камиона и да наеме близо 10 000 шофьора до 2030 година. Това не само ще укрепи позициите на DISCORDIA, но и ще създаде нови работни места и възможности за развитие в сектора на транспорта.

ВЕРНИ ПАРТНЬОРИ В СТРАТЕГИЯТА ЗА УСТОЙЧИВОСТ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА

DISCORDIA е пример за бизнес не само в България, но и в други части на света и признава важността на опазването на околната среда като основен приоритет, прилагайки конкретни мерки за намаляване на вредните емисии. Една от тях е предоставянето на транспортни услуги чрез собствени камиони, както и постоянните усилия и подобрения в различни области на работните процеси, които имат значителен ефект към намаляване на отражението от дейността върху природата.

Снимка 643807

През 2009 г. компанията стартира програма за намаляване на вредните емисии, включително обучения за шофьорите си за икономично и екологично шофиране. Тази програма води до по-ниски разходи на гориво и съответно по-ниски емисии на CO2. Eднo oт нaй-вaжнитe нeщa зa ycпex в eдин тaĸъв бизнec ca aдaптивнитe peшeния зa cпeцифичнитe нyжди нa бизнeca, ĸaĸтo и eĸcпepтeн eĸип.

Именно УниКредит Лизинг и УниKредит Булбанк са партньорите, на които DISCORDIA може да разчита. Благодарение на високата експертиза и гъвкавите условия за оборотно финансиране и финансиране на камиони и ремаркета, компанията успява да разширява клиентската си база и автопарка си с нови автомобили всяка година. Средната възраст на камионите в автопарка на DISCORDIA е едва 1,5 години. Като резултат от този ангажимент, те успяват да намалят средния разход на гориво с приблизително 20% спрямо останалите транспортни компании в Европа. Емисиите на CO2 са намалени с 31%, емисиите на NOx с 200%, а емисиите на PM със 176%. През 2021 г. автопаркът на DISCORDIA направи пробег от над 110 милиона километра, спестявайки над 8750 тона CO2, което е равностойно на засаждането на 437 000 нови дървета или 3 пъти големината на Борисовата градина в София.

Снимка 643808

"През 2022 г. пробегът на нашия автопарк е над 140 милиона километра, а до 2023 г. броят им ще нарасне до близо 200 милиона. Всеки от нашите шофьори спестява по 50 килограма въглеродни емисии на ден, или 18 тона на шофьор годишно. Или казано по друг начин - ще предотвратим изхвърлянето на повече от 30 000 тона вредни въглеродни емисии през 2023 г. За да можем да достигаме тези резултати трябва да можем да разчитаме и на aдaптиpaни лизингови peшeния, ĸoитo пoлyчaвaмe oт пapтньopcтвoтo cи c УниKpeдит Лизинг", коментира Цветомир Узунов, финансов директор на DISCORDIA.

"С DISCORDIA споделяме едни и същи ценности за устойчивост на бизнеса и зелена стратегия за по-добро бъдеще без замърсяване на околната среда. Вярваме, че е изключително важно да можеш да разчиташ на подходящ финансов партньор за товарния си автомобил, който да разбира спецификите на твоя бизнес и е с теб във всеки един момент. Затова и ние в УниКредит Лизинг подхождаме с разбиране, подкрепа и гъвкавост към потребностите на нашите партньори." сподели Кристиян Андонов, Търговски директор на УниКредит Лизинг

"УниKредит Булбанк винаги се стреми да подпомага клиентите си в прехода им към нисковъглеродна икономика. Радвамe се, че чрез нашето финансиране, с бързи и адекватни решения, може да подкрепяме стратегията на DISCORDIA за устойчивост и зелена икономика." сподели Биляна Иванова, директор на Управление "Ключови клиенти".

Снимка 643809

ДИГИТАЛНАТА ТРАНСФОРМАЦИЯ - по-малко хартия, по-добра оптимизация на процесите, по-висока удовлетвореност на служителите и клиентите

DISCORDIA не само се грижи за опазването на околната среда чрез екологично шофиране, но и предприема активни стъпки в посока на дигитална трансформация. Тази иновация осигурява по-добра оптимизация на процесите и подобрява удовлетвореността на служителите и клиентите на компанията.

С планирани инвестиции от 10 милиона евро за периода 2023-2027 година в собствена дигитална трансформация, DISCORDIA се намира на челни позиции по интегрирането на модерни технологии. Тази инвестиция включва интеграция на две от най-модерните софтуерни системи в световен мащаб: OTM (Oracle Transportation Management) и ERP система - SAP S/4HANA Private Cloud. Тези стъпки са част от стратегията на компанията да стане технологичен лидер в транспортния сектор.

След тази успешна имплементация, компанията прави още една стъпка напред и внедрява успешно системата за електронно трудово досие в HeRMeS, предоставяща бързо и лесно дигитално заявяване на отпуск, подаване на болнични листове и подписване на трудово-правни документи чрез електронно подписване на документи, което напълно елиминира използването на хартия .

"Дигитализацията на работодателските процеси на компанията е естествен етап от дигиталната еволюция на DISCORDIA и е в унисон с ценностите ни и осъзнатата ни социална отговорност, включващи мисълта за природата и устойчивото развитие на обществото. Интеграцията на услугите на Технологика чрез HeRMeS и Евротръст -оператор на електронно подписване, беше сложен процес, а и първата колаборация на тези две компании. Сега мога да кажа, че всички усилия си заслужаваха, тъй като в новия процес се елеминира употребата на хартия." споделя Жан Вайтилингам, Директор Човешки ресурси.

ДИГИТАЛНИ РЕШЕНИЯ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ФИРМЕНИТЕ РАЗХОДИ

DISCORDIA се отличава като първата транспортно-логистична компания в България, която внедрява иновативния софтуер за управление на фирмени разходи. Това не само облекчава административните процедури и бавните одобрения на разходи, но и ускорява плащанията и транзакциите.

Професионалните шофьори на DISCORDIA вече могат да извършват плащания и да получават одобрение за разходи чрез мобилно приложение. Този нов процес позволява бърз и лесен запис на разходните документи, като намалява вероятността от грешки и автоматизира процесите на осчетоводяване. Дава възможност за автоматично изпращане на аванси, както и премахване на ежедневните плащания и транзакционните разходи на компанията.

Снимка 643806

МЪРЧАНДАЙЗИНГ - ЕКО ОРИЕНТИРАН НАВЪН И НАВЪТРЕ

DISCORDIA намалява употребата на нерециклируеми материали при поръчка на мърчандайзинг за своите служители, партньори и клиенти. Пример за това са коледните дървени елхички и органайзерите от 100% рециклирана еко-кожа. Друг пример за това са специалните шишета за вода от биоразградим и напълно безвреден материал за служителите в офисите, с които поощряват работещите в компанията за по-природосъобразен начин на живот и отговорно отношение към природата.

ЗЕЛЕН ОАЗИСИ В СОФИЯ, ВАРНА, КИЕВ КЛУЖ

Офисите на DISCORDIA представляват зелени оазиси в градска среда в София, Варна, Киев и Клуж. Със специално създадени зелени кътове от естествена растителност, ежедневно осигуряване на свежи плодове и аквариуми с рибки помещенията не само са място за работа, но и за вдъхновение, отдих и зареждане с енергия за служителите на компанията.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.