Компанията за производство на чипове Nvidia публикува завидни резултати за третото тримесечие миналата седмица. От там става ясно, че значителна част от приходите на гиганта от САЩ идват от една малка страна.

Около 15% или 2,7 милиарда долара от приходите на Nvidia за третото тримесечие, идват от Сингапур, според документ на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ.

Приходите, идващи от Сингапур, за посочения период са нараснали с 404,1% спрямо 562 милиона долара приходи, регистрирани през същия период преди година. Това изпревари общия ръст на приходите на Nvidia от 205,5% спрямо предходната година.

В класацията по продажби Сингапур се нарежда след САЩ (34,77%), Тайван (23,91%) и Китай, включително Хонконг (22,24%) за третото тримесечие.

Войни на чипове: САЩ ще попречат на Nvidia да изнася определени стоки за Китай

Войни на чипове: САЩ ще попречат на Nvidia да изнася определени стоки за Китай

Oграниченията засягат и други производители на чипове. Според анализатори Nvidia ще бъде засегната най-тежко засегнатата

Анализаторът Maybank Securities Джарик Смятам смята, че това се дължи на центровете за данни, тъй като Сингапур има доста центрове за данни и доставчици на облачни услуги, казва експертът пред CNBC.

От декларация на SEC става ясно и че 80% от продажбите на Nvidia през третото тримесечие идват от сегмента на центровете за данни, докато игрите, професионалната визуализация, автомобилостроенето и други съставляват останалото.

"На доставчиците на облачни услуги се дължи приблизително половината от приходите", се казва в документа на Nvidia.

През януари 2022 г. Сингапур отмени мораториума, издаден през 2019 г., който временно преустанови освобождаването на земя за използване на центрове за данни и се опита да намали растежа на центровете за данни. Впоследствие обаче започва разработване на нови проекти за центрове за данни в Сингапур.

Към януари 2022 г. в Сингапур има над 70 работещи центъра за данни. Градът-държава управлява 60% от общия капацитет на центровете за данни в Югоизточна Азия.