Шведската компания Ericsson постигна многогодишно споразумение за глобални лицензи за патенти със Samsung, съобщи Reuters, позовавайки се на изявление на производителя на телекомуникационно оборудване. По този начин се слага край на спор, който засегна сериозно приходите на компанията за първото тримесечие на годината.

Ericsson заяви, че не разкрива колко години ще продължи сделката, която включва патенти за всички клетъчни технологии

Планът за €2 млрд. на Германия да отслаби Huawei (и Nokia и Ericsson)

Планът за €2 млрд. на Германия да отслаби Huawei (и Nokia и Ericsson)

Берлин предлага нова концепция, с която да намали зависимостта на телекомите от доставчиците на оборудване

От компанията очакват приходите от лицензирането на патенти за второто тримесечие на 2021 г. да достигнат 2-2,5 милиарда шведски крони (около 237 милиона щатски долара). Споразумението сложи край на редица съдебни дела в няколко държави. То беше извършено в рекордно кратко време. Споровете за патенти между технологичните компании често могат да отнемат години, докато се уредят.

Защо най-големият конкурент на Huawei се превърна в най-голям защитник на компанията?

Защо най-големият конкурент на Huawei се превърна в най-голям защитник на компанията?

Ericsson критикува яростно ограниченията срещу китайския гигант, страхувайки се от ответен удар

Настоящият спор започна през декември миналата година

Споразумението за кръстосано лицензиране обхваща продажбите на мрежова инфраструктура и телефони от 1 януари 2021 г., се посочва в изявлението на Ericsson. Компаниите отказаха да разкрият конкретните условията, позовавайки се на поверителност. Ericsson инвестира около 40 милиарда крони всяка година в научни изследвания и има портфолио от над 57 000 патента. Неговият скандинавски конкурент Nokia, който също има значително патентно портфолио, уреди патентния въпрос със Samsung по-рано тази година.

Samsung отчете най-силното си първо тримесечие от три години насам

Samsung отчете най-силното си първо тримесечие от три години насам

Благодарение на добри продажби на телефони и телевизори. Бизнесът с чипове обаче разочарова

През първото тримесечие приходите от лицензиране на патенти на Ericsson спаднаха до 0,8 милиарда крони спрямо 2,5 милиарда година по-рано. Приходите от патентното портфолио на компанията представляват приблизително една трета от общата печалба на Ericsson.

От Ericsson коментират, че приходите им от патенти продължават да се влияят от фактори като изтекли лицензионни споразумения в очакване на подновяване, геополитически въздействия върху пазара на мобилни телефони, технологично преминаване от 4G към 5G и от валутни спекулации.

Apple ще плати над $300 милиона заради нарушени патенти

Apple ще плати над $300 милиона заради нарушени патенти

Гигантът е съден заради патент, свързан с управлението на цифровите права