Правителството на Германия подготвя огромен инвестиционен план, с който да подкрепи развитието на местните телеком компании и да намали зависимостта си от водещите доставчици като китайската Huawei, пише европейското бюро на Politico.

Планът е подготвен съвместно от министерствата на вътрешните работи, икономиката и транспорта и описва плановете на кабинета да инвестират €2 млрд. от програмата за справяне със здравната и икономическа криза, представена през юни.

"Просперитетът и конкурентоспособността на Германия и Европа все повече ще зависи от овладяването на новите комуникационни технологии", се чете в предложението. Планът ще изисква и единодушие в политическите и индустриалните среди на местно и европейско ниво.

Планът идва в момент, в който европейските правителства предприемат стъпки, за да ограничат участието на китайската Huawei в изграждането на 5G мрежите заради притеснения за сигурността. Ограниченията означават, че телекомите стават все по-зависими от шведската Ericsson и финландската Nokia, което от своя страна предизвиква призиви от компаниите и някои депутати за отваряне на веригата за доставки за нови играчи.

За да не разгневи Китай: Германия ще позволи на Huawei да участва в 5G мрежите в страната

За да не разгневи Китай: Германия ще позволи на Huawei да участва в 5G мрежите в страната

Поднебесната империя е най-важният търговски партньор на най-голямата европейска икономика

Предложението включва над €300 млн. инвестиции в технологията Open RAN, €237 млн. за развойна дейност за 6G и €250 млн. за подкрепа на търсенето и разширяване на 5G мрежите. В него са включени и €550 млн. германски публични инвестиции в европейския пазар на микрочипове чрез съвместен проект между местното правителство, ЕС и индустриални играчи.

Правителството иска да постави акцент върху open RAN технологиите чрез инвестиционния си план — концепция, която ще раздели веригата за доставки на 5G на по-малки части и ще намали пазарната мощ на доставчици като Huawei, Ericsson и Nokia.

Ericsson и Nokia "отдавна държат добри позиции по света", пише в документа, но "Китай е на първа позиция при 5G мрежите". "Германия и Европа спешно трябва да засилят конкурентоспособността си и да развият индустриално екосистеми за Open RAN и 6G технологии", гласи планът.

Приемането на Open RAN означава удар за Ericsson и Nokia, които се възползват от ограниченията, наложени срещу Huawei. Концепцията се харесва на телеком операторите, които използват оборудването, и се оплакват, че са твърде зависими от двата европейски доставчика.

Надеждите, изложени в плана, са за създаването на нови компании на нишови пазари като мрежова интеграция и други, които в момента са част от договорите между операторите и доставчици като Huawei, Ericsson и Nokia.

Експерти предупреждават, че Open RAN технологията все още не е узряла достатъчно и може да отнеме години новият вид мрежи да достигне нивата на традиционните 5G системи. Но концепцията става все по-популярна в страни като САЩ и Великобритания. В Европейския съюз Германия е най-яркият поддръжник.

Във вторник Берлин съобщи още, че иска да подкрепи германската и европейска полупроводникова индустрия с нови инвестиции, осигурени от Германия, ЕС и частни компании.

"Искаме Германия и Европа да стане по-независима от вноса, когато става въпрос за микроелектроника и комуникационни технологии", заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер при представянето на т. нар. Important Project of Common European Interest (IPCEI) — европейска схема, която изключва държавите от правилата за държавна помощ с цел осигуряването на инвестиции в разработката на нови технологии за микрочипове.

В момента веригата за доставки на полупроводници е доминирана от САЩ, Тайван, Китай и Корея.

Европейската комисия работи и по стратегия, с която да навакса при чиповете. Брюксел започна дискусия за създаването на алианса от компании, институти и национални правителства, които да обединят инвестиции и да създадат общи проекти това лято, включително заводи за чипове.

Бизнесът с полупроводници достигна $439 млрд.

Бизнесът с полупроводници достигна $439 млрд.

САЩ е голям купувач, но вече е сравнително малък производител