Samsung Eletronics отчете най-високата печалба за първо тримесечие от 2018 г. насам благодарение на силните продажби на смартфони, водени от флагманските Galaxy S21, пише BBC. Чистата печалба на корейския гигант се покачва с 46,3% спрямо същото тримесечие на 2020 г. до 7,1 трлн. вона ($6,4 млрд.). Приходите достигат 65,4 трлн. вона ($59 млрд.).

Растат и продажбите на телевизори и домакински уреди, подкрепени от продължаващите локдауни и желанието на потребителите да обновят домовете си.

Печалбата обаче страда от разочароващите резултати на подразделението за полупроводници, посочват от компанията.

Apple, основният конкурент на компработатаанията в смартфоните, също отчете силни резултати и удвояване на печалбата. И двете компании се справиха добре по време на пандемията благодарение на продажбите на телефони, лаптопи и други устройства, които да улеснят от вкъщи. В сряда компанията представи четири нови лаптопа, с които се надява да задържи интереса на потребителите.

Въпреки силното търсене заради световния недостиг, бизнесът с чипове на Samsung бе ударен от високите разходи заради опита за увеличение на производството и лошото време в Тексас през февруари, което временно спря работата. През второто тримесечие компанията очаква по-добри резултати. Но гигантът предупреди, че те ще бъдат компенсирани от намаление на продажбите на флагмански телефони.

Отчетът идва ден след като семейството на починалия председател Лий Кун-хи съобщи, че ще плати над 12 трлн. вона ($10,78 млрд.) данък наследство.

Семейството на Лий Кун-хи плаща над $10 мрлд., за да разпредели наследството му

Семейството на най-богатия кореец плаща над $10 мрлд., за да разпредели наследството му

Медиите в Южна Корея очакват Лий Дже-Йонг, който лежи в затвора, да получи лъвския пай