Европейският съюз е на път да подложи десетки компании, базирани във Великобритания, на данъчна атака преди Brexit. Офанзивата, която е част от разследване за неправомерна държавна помощ, може да струва на компаниите над 1 млрд. паунда (1.14 млрд. евро).

Окончателното решение на разследването на Европейската комисия относно противоречивото данъчно облекчение за мултинационалните компании, разположени на Острова, ще бъде обявено по-късно тази година, много преди напускането на Лондон през март 2019 г., твърдят източници на Bloomberg.

48 компании, сред които Diageo, Pearson и Compass Group, предупредиха за потенциални разходи, възникващи от разследването. Разходите са по-големи от тези във всяко предишно разследване за държавна помощ, според данни на Bloomberg.

Европа не се нуждае от Лондонското сити след Brexit

Европа не се нуждае от Лондонското сити след Brexit

Британските банки ще имат ограничен достъп до общия пазар на ЕС

15 от тях са изчислили потенциалната обща дължима сума на около 576 млн. паунда (над 655 млн. евро), а крайната цифра за всички замесени лица може лесно да надхвърли 1 млрд. паунда (1.14 млрд. евро). Някои от компаниите са посъветвани да запазят мълчание относно размера на дължимото, докато не бъде публикувано решението на ЕС.

Интересното е, че нито една от разследваните компании не е обвинена в неправомерно деяние. Истинската мишена на Брюксел е данъчната система на Великобритания.

Много значителни суми

"Заложените суми са много значителни, като се има предвид фактът, че Комисията - както при всяко разследване за държавна помощ - може да разгледа последните 10 години", заяви Никол Робинс, специалист по държавната помощ в консултантската компания Oxera в Брюксел.

Официално: Брюксел наложи рекордна глоба от 2,42 милиарда евро на Google
Обновена

Официално: Брюксел наложи рекордна глоба от 2,42 милиарда евро на Google

Решението на ЕС дойде след 7-годишно разследване

"Просто трябва да погледнете случая с Apple за потенциалния размер (на санкцията)", посочи тя, визирайки действията на ЕС, които принудиха Ирландия да си прибере обратно 13 млрд. евро от Apple.

Разследването е едно от последните, насочени към Великобритания, преди официално да приеме законодателство за напускане на блока. Страната е субект на правото на ЕС в областта на конкуренцията, докато е член на съюза. Тъй като правителството на премиера Тереза Мей поиска преходен период, още е твърде рано да се каже кога страната най-накрая ще прекъсне връзките си с блока.

Данъците на Apple

На фона на строгите мерки срещу вратичките в данъчното законодателство, чиято цел е да помогнат на големите компании, еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер започна задълбочено разследване през октомври 2017 г., за да разкрие дали фирмите на Острова неправомерно са се възползвали от данъчни облекчения, въведени от предишното британско правителство.

Европа официално глоби Apple с $14.5 милиарда

Европа официално глоби Apple с $14.5 милиарда

Ето поради какви причини

Подобно на битката в Ирландия, свързана с данъчните задължения на Apple, Комисията вероятно ще принуди Великобритания да възстанови облекченията, предоставени на компаниите.

Разследването срещу Лондон подобрява предишния рекорд, поставен в европейско разследване срещу Белгия през 2016 г. Тогава 35 компании се възползваха от данъчни облекчения за общо 800 млн. евро, които впоследствие трябваше да върнат на държавата.

То разглежда изключението, което позволява на компаниите-майки да плащат малки или никакви данъци върху определено финансиране в рамките на групата между 2 нейни звена, разположени извън страната.

Ирландия се разбра с Apple за 13-те милиарда евро неплатени данъци

Ирландия се разбра с Apple за 13-те милиарда евро неплатени данъци

Ще се внасят от догодина в специален депозитен фонд

"Обединеното кралство продължава да е ангажирано с Комисията по нейното разследване", заявиха от британската данъчна администрация. Другите страни в разследването отказват коментар.

Избягване на данъци

Вестагер обяви пред евродепутатите, че ЕС проучва правилата на Великобритания, "които трябва да предотвратят избягването на данъци", за да провери дали "действително третират някои компании по различен начин от другите".

Тя предупреди, че Брюксел ще отхвърли всякакви британски планове, които противоречат на твърдия подход на ЕС към държавната помощ, след като Лондон напусне блока.

Amazon печели много в Европа, но плаща минимални данъци

Amazon печели много в Европа, но плаща минимални данъци

Работниците също имат изгода от скъпите акции

"Трябва да се уверим, че тя не предоставя държавна помощ, която подкопава равнопоставеността", заяви Вестагер по време на изслушване в Европейския парламент.

Друго разследване, свързано с корпоративни данъчни сделки в отвъдморската територия на Великобритания Гибралтар, също напредва. То може да приключи по същото време, в което и голямото разследване срещу британските компании.

Всяко обжалване на решението може да предизвика обвързване на Обединеното кралство с върховните съдилища на ЕС през следващите минимум 3 години.

Европейската комисия ще глоби Amazon заради €3 милиарда неплатени данъци

Европейската комисия ще глоби Amazon заради €3 милиарда неплатени данъци

Решението се очаква днес