Профсъюзната организация United Auto Workers и автомобилният гигант Ford са постигнали принципна договорка за предварително споразумение, което е важна стъпка към прекратяването на близо 6-седмичната стачка, която коства на компанията стотици милиони долари, съобщава CNBC.

Каквото и да се разберат представителите на работодателя и синдикалните лидери, крайното решение ще бъде взето от редовите работници. Хиляди от тях прекратиха работа, включително - в най-големия завод на Ford в света, който се намира в Кентъки.

Стачка затвори най-големия завод на Ford в света

Стачка затвори най-големия завод на Ford в света

Фабриката в Кентъки генерира по 25 милиарда долара приходи годишно

Преговорите през тази седмица включваха предложение за вдигане на заплатите с минимум 25%, както и допълнителни социални придобивки.

Общо около 40 000 служители на Ford, General Motors и Stellantis протестират с искане за по-добри условия на труд. Стачката започна на 1 септември с участието на 13 000 работници, но техни колеги от различни заводи и снабдителни центрове непрекъснато се присъединяват към тях. UAW специално насочи усилията си към блокиране на заводите, които произвеждат най-скъпите и ценни за компаниите модели.

GM изчисляват, че само на тях всяка седмица стачка им струва по 200 млн. долара, т.е. щетите за големите автомобилни производители към момента се измерват в милиарди.