Изненадващ ход на профсъюза лиши Ford от най-големия ѝ завод в света, съобщават световните агенции. Това е поредна ескалация в рамките на стачката на работниците в автомобилното производство в САЩ.

8700 служители на фабриката в Кентъки прекратиха работа, след като преговорите с ръководството на Ford за по-високи възнаграждения и по-добри условия на труд отново стигнаха до задънена улица. Обектът е ключов за втората най-голяма автомобилна компания в САЩ, защото произвежда пикапите Super Duty и джиповете Lincoln Navigator и Ford Expedition - изключително популярни и скъпи модели.

Масовата стачка на автомобилните работници в САЩ  удря американската икономика

Масовата стачка на автомобилните работници в САЩ удря американската икономика

Има ли опасност от рецесия?

Това е най-печелившият завод на Ford - той самостоятелно генерира по 25 млрд. долара приходи, което е една шеста от всички пари, които влизат в компанията от производство на автомобили.

Преговори или пазарлък

От профсъюза UAW не приеха предложението на Ford за увеличаване на заплатите, като вдигнаха искането си от 23% на 30%, а също така и да получат възможност да основат синдикална организация в заводите за батерии на компанията.

"Ройтерс" коментира, че вероятно подобна тактика - изненадващ удар по производството на скъпите модели, ще се предприеме и срещу General Motors и Stellantis.

Още един голям US автопроизводител ще бъде ударен от стачка

Още един голям US автопроизводител ще бъде ударен от стачка

4000 работници от заводите на Mack Trucks са недоволни от предложените условия

Обратната страна на медала е, че под една четвърт от членовете на профсъюза в момента стачкуват, но в същото време хиляди работници са в престой заради блокирани от протестите доставки.