Китайският технологичен гигант Huawei започна да работи по технологии за свиневъдството и въглищната индустрия. След като загуби достъп до жизненоважни американски технологии и отчете над 40% спад на продажбите на телефони, компанията търси нови източници на приходи, пише BBC.

Китай има най-голямата свиневъдна индустрия в света и е дом на половината прасета. Технологиите на Huawei ще помогнат за модернизирана на фермите — например изкустен интелект ще засича болести и ще следи животните. Технологията за лицево разпознаване ще може да идентифицира отделните прасета. Фермерите ще могат да следят и теглото на животните.

Други китайски технологични гиганти, включително JD.com и Alibaba, вече работят със свинефермите в Китай. "Свиневъдството е пореден пример за това как се опитваме да ревитализираме някои традиционни индустрии с технологии, които да създадат повече стойност в ерата на 5G", казва говорител на Huawei пред BBC.

По-рано този месец компанията съобщи, че създава развоен център за иновации в минната индустрия. Крайната цел е, чрез технологиите на гиганта да има нужда от по-малко работници в мините, както и да се повиши сигурността и ефикасността на дейността.

Huawei гледа и към други, по-традиционни за дейността ѝ продукти, като телевизори, компютри, таблети, преносими устройства, както и към облачни технологии и умни автомобили.

iPhone се изкачи до №1 по продажби, Huawei е в режим на свободно падане

iPhone се изкачи до №1 по продажби, Huawei е в режим на свободно падане

Пазарният дял на Apple расте до 23,4%