Доставките на iPhone на Apple Inc. са се покачили с 22% до рекордно високи стойности през последните три месеца на 2020 г., превръщайки компанията в най-големия играч на пазара, пише Reuters, цитирайки данни от IDC. В същото време продажбите на моделите на Huawei са в режим на свободно падане след американските санкции.

С по-широка гама, обновен дизайн и 5G възможности серията iPhone 12 спечели множество нови потребители по света, особено в Китай, показват данните. През четвъртото тримесечие на 2020 г. доставките достигат 90,1 млн., като така iPhone завзе 23,4% от световния пазар. Два от трите най-продавани телефона в Поднебесната империя са били iPhone, заяви снощи и главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

За първи път в историята Apple отчете над $100 млрд. приходи за три месеца

За първи път в историята Apple отчете над $100 млрд. приходи за три месеца

Новите iPhone, както и силното търсене на MacBook и iPad, допринесоха за рекорда

Както често се случва през четвъртото тримесечие, Apple отнема короната от Samsung. Доставките на модели на южнокорейската компания падат с 6,2% на годишна база до 73,9 млн., или пазарен дял от 19,1%.

Без изненада, най-тежък е спадът при Huawei — 42,4% по-малко продажби до едва 32,2 млн. устройства. Китайската компания понесе тежки санкции от Съединените американски щати, което я лиши от доставки на ключови компоненти и софтуер. Това принуди гигантът да продаде марката Honor, а според Reuters тя се подготвя и за продажбата на сериите P и Mate. Huawei отрече подобен план.

Xiaomi се нарежда на трета позиция с 32% ръст на продажбите, а на четвърта е Oppo с 10,7% повишение.

Huawei готви продажба на сериите P и Mate, за да ги спаси от американските санкции

Huawei готви продажба на сериите P и Mate, за да ги спаси от американските санкции

След успешната продажба на Honor, китайската компания преследва подобен модел