Fiat Chrysler Automobiles е изправен пред плащане на почти 1 млрд. долара по споразумение с министерството на правосъдието на САЩ, тъй като дизеловите емисии на автомобилите им надвишават нормите, предаде Automotive News Europe.

До глобата се стигна, след като съдът в страната през август отмени закон, въведен от администрацията на президента Доналд Тръмп, според който санкциите за производителите бяха намалени двойно.

От общата сума, до почти 600 млн. долара ще са глобите, наложени през октомври тази година. Техният размер зависи от действията, които компанията ще предприеме за предотвратяването на такива инциденти отново. Зависи и от това дали местният съд ще приложи ретроактивно действието на санкцията към моделите, пуснати през миналата година.

Европа одобрява мегасделката между Fiat и PSA за $38 милиарда

Европа одобрява мегасделката между Fiat и PSA за $38 милиарда

То ще създаде четвъртият най-голям автомобилен производител в света

Ако това се случи, Fiat Chrysler ще трябва да задели значително по-големи суми от вече пренасочените 260 млн. долара за делата, срещу които са изправени в САЩ.

Към тях се добавя глобата, наложена през октомври миналата година в размер на 80 млн. долара за това, че преди три години компанията не е отговаряла на изискванията за емисиите, както и още 77,3 млн. долара за нарушението на регламента през 2016 г. Освен това тя през септември се съгласи да плати 9,5 млн. долара глоба за това, че е подвела инвеститорите при данните за емисиите.

Това не са първите санкции, наложени на Fiat Chrysler в САЩ. През януари миналата година компанията постигна споразумение със съда да плати компенсация в размер на 800 млн. долара, отново за нарушаване на регулациите за дизелови емисии и използване на софтуер за изкуственото занижаване на отчитаните данни.

Fiat Chrysler намалява драстично дивидента преди сливането с Peugeot

Fiat Chrysler намалява драстично дивидента преди сливането с Peugeot

Вместо това акционерите ще получат дял от производител на автомобилни части