Печалбите на авиопревозвачите ще спаднат значително повече през настоящата година, а негативната тенденция ще се задържи и през следващата, сочи нов доклад на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), предаде Zero Hedge. Според институцията основната причина за това са търговските войни, довели до значително забавяне на инвестициите.

Очакването на организацията е нетните печалби да достигнат 25,9 млрд. долара, което е с 5,1% по-ниска стойност от година по-рано. Същевременно прогнозираните приходи възлизат на 838 млрд. долара спрямо предварително очакваните 899 млрд. долара, но те може да нараснат до 872 млрд. долара догодина. Дали това ще се случи, зависи от оптимизма при търговските отношения основно между САЩ и Китай.

Кои са най-добрите авиокомпании за 2020-а?

Кои са най-добрите авиокомпании за 2020-а?

Компанията на челната позиция в класацията на AirlineRatings печели за шести път наградата

"Забавящият се икономически растеж, търговските войни, геополитическите и социалните напрежения, плюс продължаващата несигурност относно Брекзит - всички тези фактори са комбинирани, което създава значително по-тежка ситуация за авиопревозвачите, отколкото се очакваше", коментира главният изпълнителен директор на IATA Александър де Жюниак.

Той все пак очаква понижаването на брутния вътрешен продукт на глобалната икономика да достигне до дъното в краткосрочен план и 2020 г. да е една по-добра година за отрасъла. "Големият въпрос за догодина е как ще се променят капацитетите на авиокомпаните, особено предвид връщането на заземения 737 MAX във въздуха и очакваното осъществяване на някои забавени доставки на самолети", посочва той.

Идва краят на силните времена за нискотарифните авиокомпании

Идва краят на силните времена за нискотарифните авиокомпании

Авиопревозвачите са изправени пред нарастващи разходи и намаляващи приходи

Нетната печалба от всеки пътник спада до 5,70 долара през 2019 г. спрямо 6,22 долара година по-рано, а маржът на печалбите през тази година се понижава с 0,3 процентни пункта до 3,1%, сочи анализът на IATA. Най-сериозният спад се наблюдава в сектора на транспорта на стоки по въздух, който е изправен пред с 3,3% по-ниско търсене през настоящата година.