На 12 юни 2022 г. първите 15 ресторанта, които преди са били собственост на McDonald's Corporation ("Макдоналдс"), ще бъдат отворени под новата марка "Вкусно - и точка" в Москва и Московска област, съобщи ТАСС. Мотото на кампанията е: "Името се променя, любовта остава".

Историята на "Макдоналдс" в Русия

McDonald's е американска корпорация, най-голямата верига за бързо хранене в света. Основана през 1940 г. в Сан Бернандино (Калифорния, САЩ) от братята Ричард и Морис Макдоналд. През 1954 г. предприемачът Рей Крок купува на братята правото да действат като изключителен франчайз агент, през 1967 г. McDonald's Corporation, регистрирана от Крок, започва да се разширява в чужбина, като отваря първия си ресторант в Канада. Към 2022 г. около 40 хиляди заведения на компанията работят в повече от 119 страни по света.

Месните бургери (включително Биг Мак с две телешки банички) и пържените картофи са най-популярните в менюто на заведенията за хранене на Макдоналдс. Асортиментът включва още салати, сандвичи и закуски от пилешко и рибно месо, кифлички, пайове, специални менюта за закуска и др.

Турска верига за бързо хранене заменя McDonald's в Русия

Турска верига за бързо хранене заменя McDonald's в Русия

Руските молове са готови да предоставят на турците търговските площи на McDonald's

Първият ресторант McDonald's в Русия (тогава все още РСФСР) отвори врати на 31 януари 1990 г. в Москва на площад Пушкин, за неговата работа е създадено съвместно съветско-канадско предприятие. По това време това е най-голямата верига ресторанти в света (към 2022 г. е най-голямата в Европа). Около 30 000 души посетили "Макдоналдс" на площад Пушкинская в деня на откриването, което е рекорд за първия работен ден от създаването на мрежата. Времето за изчакване на опашката се измервало в часове. За разлика от редица други чуждестранни компании (финландски Stockmann и други), които предпочитаха да отварят магазини, които търгуват срещу чуждестранна валута в началото на 90-те години, "Макдоналдс" приема само рубли за плащане.

За да доставя храна на първите ресторанти в Москва, в района на Ново-Переделкино е построен и отделен завод, а впоследствие компанията преминала към закупуване от местни доставчици.

През 1996 г. бил открит и първият ресторант извън Москва, в Санкт Петербург.

Според официалния уебсайт на компанията до началото на март 2022 г. McDonald's има повече от 850 заведения за хранене в 62 области на Руската федерация в Русия, приемащи 1,8 милиона посетители дневно. Компанията беше представена основно в европейската част на страната, но през последните години нейните заведения започнаха да се появяват в Сибир и Далечния изток.

От IKEA до IDEA: Изтеглянето на западните марки от Русия "роди" имитатори

От IKEA до IDEA: Изтеглянето на западните марки от Русия "роди" имитатори

Зад тези имитиращи марки се прокрадват заплахите на руското правителство да изземе активите на чуждите марки

Корпорацията работи чрез дъщерни дружества: McDonald's LLC и Moscow-McDonald's CJSC, от 2013 г. сключва договори за франчайзинг. От 2022 г. Макдоналдс в Русия се ръководи от Олег Пароев.

Според информацията на корпорацията руският McDonald's е закупил повече от 90% от продуктите си от местни доставчици. Общо повече от 65 хиляди служители работеха в руския McDonald's, а в предприятията доставчици бяха създадени още около 100 хиляди работни места.

Спиране на работата в Руската федерация

След навлизането на въоръжените сили на Руската федерация в Украйна на 24 февруари 2022 г., компанията обяви спиране на работата на своите предприятия в Русия. Повечето от заведенията за хранене временно спряха да работят на 14 март, докато редица франчайз магазини (по-специално на летищата и на гара Ленинградски в Москва, управлявани от компанията Rosinter, както и 25 заведения, управлявани от GiD LLC в Кемерово , Новосибирск, Томски региони, в Република Алтай, в Алтайския и Красноярския край) не се затвориха и продължиха да обслужват посетители. Компанията изплащаше заплати на всички свои служители в Руската федерация, централният й офис в Москва и благотворителната къща на Роналд Макдоналд работеха, както преди.

На 16 май McDonald's обяви изтеглянето си от руския пазар и с посредничеството на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация започна да продава бизнеса си в Руската федерация. В същото време източник от компанията каза пред ТАСС, че McDonald's планира да възобнови работата си в Русия под нова марка в средата на юни 2022 г., като запази работни места, повечето доставчици, верига ресторанти и менюта. На 19 май корпорацията обяви, че е продала бизнеса на Александър Говор, собственик на 25 франчайза на Макдоналдс в Сибир. Сумата на сделката не беше съобщена. Съгласно нейните условия веригата ще работи под нова марка и с нови имена в менюто, като всички нейни служители трябва да запазят местата си "при еквивалентни условия" поне две години. Управлението на мрежата в Русия беше прехвърлено на Sistema PBO LLC.

Олег Пароев, главен изпълнителен директор на веригата, разясни, че корпоративната жълта буква "М" няма да остане символ на марката, под която ще работят бившите ресторанти на компанията в Русия.

6 държави, в които няма McDonald's

6 държави, в които няма McDonald's

Въпреки над 37-те хиляди такива заведения за бързо хранене по света, на някои популярни места няма да ги намерите

На 8 юни източник, близък до компанията Rosinter, каза пред ТАСС, че някои McDonald's на летищата и гарите ще останат отворени до 2023 г. По-специално, предприятията ще продължат да работят на международните летища Шереметьево и Домодедово, на Ленинградската жп гара на столицата, както и на летище Пулково и на московските и на гарите в Санкт Петербург.

На 10 юни бившите ресторанти на Макдоналдс в Москва получиха името "Мак" на картите на Yandex. Освен това руското приложение McDonald's за мобилни платформи iOS и Android временно е преименувано на "My Burger".

На 11 юни бизнесменът Александър Говор каза в интервю за телевизионния канал "Россия-24", че първите 15 ресторанта ще отворят на 12 юни, след това още 50 обекта в Москва и Московска област в рамките на една седмица, а след това от 50 до 80 ресторанта ще отваря врати всяка седмица в различни региони на страната. Така всички 850 заведения ще заработят след месец и половина до два.

На 12 юни Олег Пароев, генерален директор на мрежата, каза пред репортери, че новото име на McDonald's в Русия е "Вкусно - и точка". Обновената верига не планира да въвежда алкохолни продукти в менюто, но планира да адаптира вкусовете на ястията в зависимост от региона.

Финансови показатели в Русия

Според Spark-Interfax, приходите на McDonald's LLC през 2021 г. възлизат на 75,207 милиарда рубли, нетната печалба - 2,021 милиарда рубли. Приходите на CJSC Moscow-McDonald's през 2021 г. са 21,192 милиарда рубли, нетната печалба е 2,092 милиарда рубли.

Фирмени уебсайтове

От 12 юни уебсайтът на McDonald's на руски език пренасочва посетителите към https://skoro-tut-budut-burgers.ru/, където се показва менюто на актуализираната мрежа.