Фондът за дялови инвестиции Innovation Capital (Иновейшън Кепитъл) започна програмата си за набиране на стартиращи компании, които имат нужда от финансиране с дялово и квази-дялово участие в капитала. Фондът за рисков капитал разполага с 15.6 милиона евро и може да осигурява достъп до дялово и квази-дялово финансиране на стартъпи за повече от 200 компании.

Акселераторска програма на Иновейшън Кепитъл - XLRadar - се среща с първите компании, които кандидатстват за финансиране в началния етап на развитието си. Тя ще продължи през следващата седмица с представители на стартиращи компании в Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново. Срещата в София привлече интереса на голям брой стартъпи, които представиха идеите си пред екипа на Иновейшън Кепитъл.

Предприемачи от различни сфери се конкурират за инвестиция от 25 000 евро, менторски съвети от експертите на Фонда, подкрепа и контакти на международни пазари с цел изграждане на устойчив бизнес. Най-добре представилите се 5 стартъпа - по един от всеки град, ще получат възможност да презентират проектите си на финалите, а победителят ще вземе награда от 25,000 евро инвестиция и достъп до програмата XLRadar.

На срещата в София компанията, която впечатли екипа на Innovation Capital и спечели първото място, носи интересното име "Пукльовците" (The Poppals). Тя разработва дигитални образователни игри, базирани на учебния материал по български език и математика от 1-ви до 4-ти клас. Заедно с героите в играта децата решават различни екологични проблеми като замърсяване на водата и въздуха, разделно събиране на отпадъци, изсичане на горите.

Компаниите, явили се на срещата в София на 19 юни, представиха още проекти за софтуер, който редуцира опашките от пациенти в клиниките, платформа за учене на чужд език, гейминг компания, персонализирани подаръчни книги и други.

Екипът на Innovation Capital разясни условията, при които компаниите ще станат част от XLRadar - интензивна практическа тримесечна програма, която тества способността на компаниите да се утвърдят като устойчив бизнес. Фондът ще следи напредъка на всяка компания и ще предлага наставничество, съвет и други услуги, свързани с предизвикателствата на прохождащия бизнес. До момента за финансиране от Фонда са кандидатствали над 400 компании в начален етап от развитието си.

Управляващият партньор на Innovation Capital Ангел Ангелов, заяви, че на входа на програмата XLRadar избраните кандидати получават 25 000 евро, а ако изпълнят заложените параметри за развитие, има възможност за инвестиция от още 25 000 евро.

"Искаме да видим, че хората са отдадени на това, което правят и искат да успеят. Основният брой инвестиции, които ще правим в компании е до 50 000 евро, 75% от финансирането е във фаза акселерация и пре-сийд инвестиция", заяви инвестиционният мениджър на екипа Явор Гочев.