Пандемията приземи пътническите самолети на пистата на летищата по целия свят още през 2020 г. Рядката гледка на самолет в небето най-вероятно беше на този, който превозва някакъв товар.

Седмиците и месеците, които последваха трагичните събития в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., имаха много по-малко въздействие върху авиацията, отколкото ефекта от глобалната пандемия. Това беше най-лошата година в историята на индустрията, единодушни са от сектора.

Британската авиоиндустрия изостава значително от тази на ЕС

Британската авиоиндустрия изостава значително от тази на ЕС

Базираните на Острова авиокомпании и летища настояват правителството да облекчи строгите правила за летене

Въздействието на пандемията върху авиацията продължи и през 2021-а. Блокирането, заради Covid-19 и ограниченията за пътуване бяха въведени още преди началото на новата година. Въпреки това 2021 г. започна с надежда на хоризонта заради пускането на ваксините.

Ситуацията в Европа

Ирландската нискотарифна авикомпания Ryanair, която обикновено превозва най-много пътници на Стария континент, критикува "бруталните блокирания" и призова правителството да ускори ваксинациите, пише местната RTE. Още през януари компанията заяви, че очаква да загуби 95% от трафика си през февруари и март.

Ryanair започна годината, като намали годишната си прогноза за трафик с още 5 милиона пътници - с между 26 и 30 милиона.

Подобна беше ситуацията и при конкурентната Wizz Air, както и сред всички останали големи и по-малки компании, летящи над Европа, а и над целия свят.

Малкият брой пътници се отрази и на летищата, като много от тях бяха на ръба на фалита. Обемът на пътниците в Европа през някои месеци намаля средно с над 80%.

Генералният директор на Международната асоциация за въздушен транспорт Уили Уолш определи действията на правителствата спрямо пасажерите в различните държави като "твърде репресивни".

Под натиска на авикомпаниите най-голямото летище в Европа получи забрана да увеличи пътническите такси. Засега

Под натиска на авикомпаниите най-голямото летище в Европа получи забрана да увеличи пътническите такси. Засега

От Heathrow настояваха таксите на пътниците да нараснат с до 20 британски лири

"Свободата на движение е основен принцип на ЕС. Всички тези непрестанни ограничения и променящи се изисквания, дори за ваксинираните хора, ме натъжават много", коментира той, цитиран от BBC.

Цифровият сертификат срещу Covid-19 на ЕС, който позволява "свободното" пътуване беше официално въведен на 1 юли, нои след него проблемите продължиха. На приливи и отливи, за които знаем всички.

Отвъд океана

Премахване на забраните за пътуване в САЩ за напълно ваксинирани през ноември 2021-а година дадоха глътка свеж въздух на световната авиация. Ограниченията бяха наложени за първи път на пътуващите от Китай през януари 2020 г. от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, а след това бяха наложени за почти всички страни по света.

Очакваше се, че олесняването на полетите до Америка в края на годината ще дадат добър тласък на авиокомпаниите,  особено на тези, които са силно зависими от трансатлантическия трафик.За съжаление обаче се появи "Омикрон" е отново бяха наложени мерки.

Международно летище налага глоби на авиокомпании, които превозват неваксинирани пътници

Международно летище налага глоби на авиокомпании, които превозват неваксинирани пътници

Властите в Гана започнаха мащабна кампания за ваксиниране този месец

Прогнозите за 2022-а година

Въпреки огромните финансови загуби, повечето авикомпании в света се надяват, че кризата вече върви към своя край. Първите няколко месеца на годината вероятно ще бъдат слаби, но след това ситуацията би трябвало да се подобри.

В интервю за The Telegraph, главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри, наскоро заяви, че смята, че само "ваксинираните пътници трябва да имат право да летят".

Според него правителствата по света "трябва да затрудняват живота на хората, които отказват да приемат ваксината без основателна причина".

Какво обаче очаква авио-сектора през 2022-а? Твърде рано е да се каже.

Кои са новите дестинации от летище София през тази зима?

Кои са новите дестинации от летище София през тази зима?

Сред тях са Момбаса, Асуан, Акаба и Тревизо