Гръцкият търговец на дребно Jumbo е закупил мол в Румъния в сделка за 20 милиона евро, съобщава местния сайт profit.ro.

Търговският център Liberty Center се намира в квартал Рахова в Букурещ и до този момент е бил собственост на гръцките банки. Открит през 2008 г. след инвестиция от около 70 милиона евро, молът беше възбранен през 2012 г. от трите банки, финансирали строителството - Eurobank EFG Luxembourg, Alpha Bank и Bank of Cyprus - въз основа на дълг от 61 милиона евро.

Liberty Center

Източник: Facebook профил на Liberty Center

Liberty Center

"Потвърждаваме, че Jumbo активно се разширява в Румъния, както вече беше съобщено на инвеститорската общност", коментираха сделката от Jumbo. 

В момента целият търговски център е в процес на реновиране. Наскоро киното в мола, стопанисвано от Happy Cinema, беше затворено.

Новият собственик на мола вече е започнал стъпките за създаване на магазин Jumbo върху част от 25 700 кв.м площ на мола. Средната площ на обектите на Jumbo е между 7 000 и 10 000 квадратни метра.

Jumbo притежава 16 хипермаркета в Румъния, но това ще бъде първият, който ще бъде създаден в мол и в по-централен район на града. 

Собственикът на Jumbo инвестира 15 милиона евро в най-големия си магазин на Балканите

Собственикът на Jumbo инвестира 15 милиона евро в най-големия си магазин на Балканите

Центърът се състои от хипермаркет и магазин за играчки и стоки за дома

Търговецът обяви, че тази година ще открие само един магазин в Румъния, а за следващата година предвижда откриването на два хипермаркета. В началото на юли компанията откри онлайн магазин за територията на Румъния, първоначално планиран да бъде пуснат през 2020 г.

Компанията ще открие и първия си склад в Румъния, в Попещи-Леордени, върху парцел, закупен от Alpha Bank, след инвестиция от около 35 милиона евро.

Продажбите на Jumbo в Румъния се увеличиха с около 17% през първите шест месеца на тази година в сравнение със същия период през 2022 г.

Jumbo чака 50% спад на продажбите в България

Jumbo чака 50% спад на продажбите в България

Ниското ниво на имунизация и политическата несигурност оказват отрицателно влияние