Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви сключването на нов договор с производителя на лекарства с нестопанска цел Civica Rx, ход, който приближава американския щат една стъпка по-близо до създаването на собствена линия инсулин, за да намали цената на лекарството, съобщи KPCW.

След като лекарствата бъдат одобрени от Администрацията по храните и лекарствата, съгласно 10-годишното споразумение с държавата на стойност 50 милиона долара, Civica Rx ще започне да произвежда новите инсулини CalRx по-късно тази година.

Договорът покрива три форми на инсулин - гларжин, лиспро и аспарт. Civica очаква те да бъдат взаимозаменяеми с популярни марки инсулини: Lantus на Sanofi, Humalog на Eli Lilly и Novolog на Novo Nordisk.

Държавните инсулини ще струват не повече от 30 долара за флакон от 10 милилитра и не повече от 55 долара за кутия с пет предварително напълнени патрона за писалка. Лекарствата ще бъдат достъпни в цялата страна, съобщиха от областната управа.

Флакон от 10 милилитра инсулин в САЩ може да струва до 300 долара. Съгласно новия договор пациентите, които плащат от джоба си за инсулин, могат да спестят до $4000 на година. Тази година федералното правителство постави месечен таван от 35 долара върху собствените разходи за инсулин за определени участници в Medicare, включително възрастни граждани.

В Гърция има сериозен недостиг на лекарства, призовава ЕК да се намеси

В тази наша съседка има сериозен недостиг на лекарства, призовава ЕК да се намеси

Липса на важни медикаменти се наблюдава в целия ЕС

Защитниците настояват от години да направят инсулина по-достъпен. Според доклад, публикуван миналата година в списание Annals of Internal Medicine, 1 от всеки 6 американци с диабет, които използват инсулин, каза, че цената на лекарството ги принуждава да разпределят доставките си.

"Това е изключителен ход във фармацевтичната индустрия, не само за инсулин, но потенциално за всички видове лекарства", каза Робин Фелдман, професор в Юридическия колеж на Калифорнийския университет в Сан Франциско, пред Kaiser Health News. "Индустрията е много трудна за прекъсване, но Калифорния е готова да направи точно това."

Новината идва, след като шепа производители на лекарства, които доминират на пазара на инсулин, наскоро заявиха, че ще намалят каталожните цени на своя инсулин. (Каталожните цени, определени от производителя на лекарства, често са това, което неосигурените пациенти или тези с високи суми на самоучастие трябва да платят за лекарството от джоба си.)

Разходите за производство на парацетамол сe увеличиха с близо 300% в Румъния: ще спре ли страната да прави лекарства?

Паника във фармацевтичния сектор на Румъния: ще спре ли страната да произвежда лекарства?

Фармацевтичните компании искат помощ от властите

След като конкурентът Eli Lilly обяви план за намаляване на цените на някои от своите инсулини със 70%, Novo Nordisk и Sanofi последваха примера миналата седмица, като казаха, че ще намалят някои каталожни цени за някои от своите инсулинови продукти с до 75% през следващата година. Заедно трите компании контролират около 90% от САЩ доставка на инсулин.

Нюсъм каза, че усилията на държавата се занимават с основния проблем с недостъпния инсулин, без да принуждават данъкоплатците да субсидират завишените цени на производителите на лекарства.

"Това," каза той за плана на Калифорния, "е промяна на играта, която фундаментално намалява разходите."

Договорът за инсулин е част от по-широката инициатива CalRx на Калифорния за производство на лекарства под собствения етикет на щата. Нюсъм казва, че държавата настоява за следващото производство на генеричен налоксон.

Българската Dronamics ще доставя с дронове лекарства и органи за трансплантация в Шотландия

Български производител на товарни дронове навлиза на британския пазар

Компанията ще участва в проекта CAELUS със своя товарен дрон Black Swan