PRIMER - съюз, представляващ 19-те най-важни обекта за производство на лекарства в Румъния, обяви, че може да се наложи националната фармацевтична индустрия да спре местното производство на определени лекарства, заради високата цена на материали и енергия. Към момента разходите за производството на едно от най-търсените лекарства - парацетамол, са се увеличили с до 278%, пише Romania Insider.

Представители на PRIMER каментират, че разходите за производство на определени лекарства са се увеличили с до 300% спрямо миналата година. Цените на първокласните материали и материалите, използвани в производството на лекарства, както и за комуналните услуги, отбелязаха някои от най-големите увеличения.

Сред лекарствата с много по-високи производствени разходи са парацетамол (278% увеличение на разходите), карбамазепин (197%) и фитонадион (110%). Първото е лекарство, използвано за лечение на треска и лека до умерена болка и редовно се предписва на пациенти, заразени с Covid-19.

Германската фармацевтична група Stada инвестира €48,3 милиона във фабрика в Румъния

Германската фармацевтична група Stada инвестира €48,3 милиона във фабрика в Румъния

Проектът е подкрепен и от румънското правителство

Някои лекарствени компоненти бяха подложени на още по-големи скокове на цените. Арабската гума или акациевата гума например е с 1570% по-скъпа от миналата година. Лекарството се използва като успокояващо средство в препарати за заздравяване на рани и като хранителна добавка за хора с висок холестерол или диабет, въпреки смесените научни доказателства относно неговата ефикасност.

Освен по-скъпите лекарствени компоненти, румънската фармацевтична индустрия се бори и с по-високите енергийни разходи. Разходите, свързани с електроенергия, са се увеличили три пъти, е цената на природния газ отчита повишение с общо 258%.

Синдикатът, представляващ фармацевтичните компании, моли правителството да се намеси и да преразгледа начина на ценообразуване на лекарствата. В противен случай може да се стигне до там, че Румъния да спре да произвежда някои лекарства.