Производителят на електромобили Xpeng Motors получи инвестиция от правителството на южната китайска провинция Гуандун, предава CNBC. Сумата от 500 млн. юана ($76,9 млн.) ще бъде използвана за "ускоряване на експанзията на компанията", казват от Xpeng.

Централата на производителя се намира в Гуанджоу, столицата на провинцията. Регионът се концентрира върху подмяната на старите автомобили с електромобили, както и върху автономно шофиране. Производителят BYD, в който дял притежава Уорън Бъфет, е позициониран в Шънджън — китайската Силициева долина, която също се намира в провинцията. Там са централите и на стартъпи като Pony.ai, WeRide и AutoX, които работят по технологии за автономно придвижване.

Xpeng, която дебютира на американската борса през август и набра $1,5 млрд., продължава да набира средства, за да ускори растежа си и да се конкурира с местните компании, както и с Tesla. През септември компанията получи 4 млрд. юана инвестиция от местното правителство, а пред януари си осигури кредитна линия от 12,8 млрд. юана от няколко големи държавни банки.

След голям скок през 2020 г., акциите на Xpeng продължават да са под натиск тази година, като загубиха 18% от януари досега насред спада на технологичните акции, причинен от повишаването на доходността по американските държавни облигации.

Китайски конкурент на Tesla започва първите доставки в Европа

Китайски конкурент на Tesla започва първите доставки в Европа

Първият модел на пазара в Норвегия ще е G3, а през следващата година се очаква и P7