Нов доклад разкрива кои са 10-те най-високо платени изпълнителни директори на компании в индекса за оценка на състоянието на фондовия пазар в САЩ Standard & Poor's 500, пише MarketWatch.

Докладът провери имената на някои от най-големите американски компании за фондове, включително тези, които управляват SPDR S&P 500, iShares Core S&P 500, Vanguard. Резултатите показват, че ръководителите не правят достатъчно, за да заслужат заплащането, което им дават.

Бъфет: Aмериканските компании трябва да намалят заплатите на изпълнителните си директори

Бъфет: Aмериканските компании трябва да намалят заплатите на изпълнителните си директори

По думите му те трябва да купуват акциите им със собствените си средства, а не да ги получават безвъзмездно

Докладът "Стоте най-платени изпълнителни директори" беше публикуван тази седмица от неправителствената организация As You Sow, посветена на недоволството сред акционерите. Организацията изчислява "свръх заплатата", като сравнява заплащането на изпълнителния директор с някои неща: какво е състоянието на акциите плюс дивидентите, колко се плаща на изпълнителния директор в сравнение със средния работник във фирмата и др. 

Сред посочените директори в доклада са Сафра Кац, американски банкер-милиардер от компанията Oracle Corporation, Джоузеф Хоган от Align Technology - компанията, производител на 3D цифрови скенери, Боб Игер, бившият ръководител на Disney, Дейвид Заслав от Discovery, Даниел Шулман от PayPal, Артър Пек, бившият ръководител на Gap, Стивън Макмилан от Hologic, компания за медицински технологии, фокусирана основно върху здравето на жените, и др. Миналата година, заплащането им е включвало еднократен годишен бонус.

На всеки от тези изпълнителни директори се заплаща средно по 61 милиона долара. Бившият изпълнителен директор на Gap например печелеше около 21 милиона долара, дори когато акциите бяха на доста ниски нива на пазара. Той напусна компанията през ноември.

10-те компании с най-високи заплати в света

10-те компании с най-високи заплати в света

Средната годишна заплата на служителите в тях надхвърля 145 хиляди долара

Според Disney заплатата на бившия им изпълнителен директор за 2018 г. отразявала силните финансови резултати и значителната стойност на акционерите, които той предоставил. "90% от получените от него средства се основава на резултатите", казва компанията.

Заплащането на изпълнителния директор в определени организации е наистина завишено. Докладът казва, че някои от най-големите компании не правят достатъчно да обърнат посоката. "Видяхме голямо увеличение на броя на мениджърите, които наистина работят за компанията отдадено, но няма много такива работници в ръководните позиции на компаниите, а те притежават най-голяма власт и не правят достатъчно", казва авторът на доклада Розана Ландис Уивър.

Като цяло изпълнителният директор сега прави между 220 и 280 пъти повече от средния служител. В средата на 60-те години това съотношение е едва 20 към 1, години през които икономиката процъфтява.

"Типичният американец се мисли, че заплащането на изпълнителния директор трябва да варира според размера на компанията", според преглед на проучване, публикувано миналата година от университета в Станфорд. "Те обаче смятат, че връзката между размера и заплащането трябва да бъде много по-незначителна, отколкото е на практика".

Кои са 100-те най-добри компании за работа?

Кои са 100-те най-добри компании за работа?

Списание Fortune публикува годишната си класация

Друга организация, която попада в анализа е CenturyLink заявява, че докладът не отразява точно детайлите на плановете за заплати. Над 90% от заплащането на изпълнителният директор се основава на резултатите, според CenturyLink.