Научноизследователският институт по стомана - структура на руския концерн "Калашников" - модифицира "противоосколочното одеяло" "Егида", така че да може да осигури защита от откриване от прибори за нощно виждане и термовизионно прицелване. Прозводството на новото "противоосколочно одеяло" започва тази година, съобщават от концерна.

От "Калашников" отбелязват, че компании занимаващи се с производство на прибори за свръзка, искат да защитят антенните възли на радиолокационните станции от осколки. При това защитният материал трябва да има повишена радиопрозрачност в диапазоните, в които работят въпросните радиолокационни станции. След проведените изпитания заключението е, че модифицираната "Егида" има добра радиопрозрачност и може да се използва за защитни цели.

Концернът "Калашников" удвоява производството си, ето на кои ракети и боеприпаси

Концернът "Калашников" удвоява производството си, ето на кои ракети и боеприпаси

Някои от тях се използват в Украйна

Оказва се също, че с малки модификации "Егида" работи перфектно в IR диапазона, осигурявайки защита от откриване от прибори за нощно виждане и термовизионно прицелване. По-конкертно, производството на модифицираното одеяло "Егида" с подобрени характеристики е планирано да започне от третото тримесечие на 2024 г., добавят от "Калашников".

Подсиленото "противоосколочното одеяло" "Егида-У" тежи с 2 кг повече от стандартното, като нивото му на устойчивост от осколки е 650 м/сек, а не 450 м/сек, както при стандартното одеяло.

Концернът "Калашников" увеличи производството на снайпери 8 пъти

Концернът "Калашников" увеличи производството на този вид оръжие 8 пъти

Кое е новото попълнение от този вид оръжие