Китайската Lenovo Group изпрати десето поредно тримесечие на растеж на годишна база. Най-големият производител на компютри в света отчита рекордни приходи от $14,1 милиарда, покачване от 0,5%.

Печалбата преди облагане на групата расте с 11% спрямо същото тримесечие на миналата година и достига $390 милиона. Нетната печалба също расте с 11% и е $258 милиона.

След публикуване на резултатите акциите се покачиха със 7% в Хонконг и пазарната капитализация доблжии $70 милиарда.

"Въпреки геополитическата несигурност и недостигът на доставки, който засегна цялата индустрия през изминалото тримесечие, ние отчетохме рекордни финансови резултати на фона на географския ни баланс, отлично оперативно представяне и цялостно изпълнение на стратегията. Както приходите, така и печалбата преди данъчно облагане за групата като цяло достигнаха рекордни стойности в историята", коментира президентът и главен изпълнителен директор на Lenovo Ян Юанцин.

Компанията признава, че ще бъде засегната от епидемията на коронавирус, но не посочва какъв ще бъде ефектът. Един от най-големите заводи е в Ухан, епицентъра на епидемията. "Също като всички играчи в индустрията, Lenovo неизбежно е изправена пред краткосрочни ограничения и забавяния, докато веригата на доставките се възстановява от удължените прекъсвания на производството около китайската Нова година", казват от производителя.

Номер едно при персоналните компютри

Intelligent Devices Group (IDG) на Lenovo продължава да води силното представяне на компанията. PC and Smart Devices Group (PCSD), едно от двете бизнес поделения на IDG, отчита рекордни в историята си приходи на стойност $11,1 милиарда, като печалбата преди данъчно облагане е в размер на $684 милиона, а маржът на печалбата преди данъчно облагане е 6,2%.

В областта на персоналните компютри Lenovo затвърждава безспорната си лидерска позиция с рекорден обем на доставките, който изпреварва нарастващия пазар с близо 2 процентни пункта. Lenovo завършва календарната година на позиция номер едно с дял от 24,3%, което е увеличение с 1,6 процентни пункта на годишна база.

Мобилният бизнес излиза на печалба за пето поредно тримесечие

Второто бизнес поделение на IDG - Mobile Business Group (MBG) отчита пето поредно тримесечие на печалба. В Латинска Америка, където позициите на компанията са особено силни, обемите изпреварват пазара с 19 пункта, а маржът на печалбата преди данъчно облагане достига 5,8%. В бъдеще мобилният бизнес ще продължи да отчита все по-силни печалби и да расте на нови пазари. Пуснатият неотдавна Motorola razr е сигнал за завръщането на компанията в премиум сегмента, който ще бъде във фокуса на дейностите на групата в бъдеще.

18% ръст при сървърите

Data Center Group (DCG) отчита ръст на доставките на сървъри с 18% на годишна база. Въпреки че приходите остават без промяна на годишна база поради резкия спад на средните системни цени, който доведе до намаление на средните системни цени, печалбата продължава да се подобрява. Non-hyperscale Infrastructure бележи най-високите приходи от четири години насам с ръст от близо 16%, а приходите само от китайския пазар се увеличават с цели 46% на годишна база.

Software Defined Infrastructure (SDI) и Storage регистрират годишно увеличение на приходите от над 40%. В бъдеще се очаква растеж във всички сфери на дейност, особено от сървъри, устройства за съхранение, SDI, High Performance Computing, софтуер и услуги, като фокусът на групата е върху разширяване на гамата от клиенти и индиректните канали.

Растежът на интелигентната трансформация като катализатор за групата.

Поглед към услугите

Бизнес стратегията на Lenovo за интелигентна трансформация продължава да се затвърждава като катализатор на дългосрочен растеж за групата. Приходите от софтуер и услуги за първи път надхвърлят $1 милиард на тримесечие, като отчитат увеличение с 41% на годишна база. В момента те представляват 7% от общите приходи на групата.

В Smart IoT приходите се увеличават почти четири пъти на годишна база, достигайки $90 милиона на фона на растежа в AR/VR, потребителските устройства за умен дом и умен офис. Приходите от Smart Infrastructure се увеличават с над 50% на годишна база, благодарение на Software Defined Infrastructure и Network Function Virtualization. Приходите от Smart Vertical нарастват двойно в резултат на трицифрения растеж на приходите на Data Intelligence Business Group и PCSD решенията в здравния и образователен сектор.