Летище София ще повиши летищните такси, които събира. Промяната идва малко преди новият конценсионер на най-голямото летище в България, да влезе във владения.

От решение на изпълнителния директор на аерогарата се вижда, че таксата за пасажери по международните линии се повишава с 60% - от 7,27 евро за пътник над 12 години до 11,66 евро и за деца от 3,64 евро до 5,83 евро. Ръст, макар и в по-малка степен (около 15%), има и за пътуващите по вътрешните линии - от 5,54 евро до 6,24 евро за пътник над 12 години и до 3,12 евро за деца. Повишават се и разходите за издръжка на Националния надзорен орган до 0,19 евро спрямо 0,09 евро на заминаващ пътник над 12-годишна възраст. Тези разходи са включени в размера на таксата за преминаващи през терминалите пътници. С 95% се повишава таксата за сигурност - до 6,54 евро за всеки преминал през летището пасажер, пише "Инвестор".

Летищните такси се калкулират в цените на самолетните билети, което означава, че в по-голямата си част това поскъпване на услугите на столичното летище ще бъде платено от пасажерите. С почти 50 на сто се повишава и таксата за обслужване на самолетите на ръкав - до 173 евро, което реално пък коства удобството на пътниците, ако авиокомпаниите предпочетат да си спестят този разход.

53% срив на пътниците на летище София

53% срив на пътниците на летище София

В последната седмица на март обаче има ръст на карго полетите

Промяната на летищните такси трябва да стане факт от началото на 2021 година, като размерът им трябва да бъде утвърден от Министерския съвет и вписан в Наредбата за таксите за използване на летищата.

Решението за повишаването им идва на фона на безпрецедентната криза в сектора. През миналата година летище София отчита 7,1 млн. преминали пасажери, но за 2020 г. прогнозата е за 2,7 млн.

Концесионерът на летище София може да получи до €250 млн. заем

Концесионерът на летище София може да получи до €250 млн. заем

Консорциумът ще трябва да инвестира €608 млн.