Според проучване на Международната корпорация за данни (IDC), доставките на РС - настолни компютри, преносими компютри и работни станции, за EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) ще възлязат на 82,1 милиона през 2020 г., което е 12,7% ръст на годишна база.

Под въздействието на глобалната пандемия, която не се очаква скоро да се преодолее, търсенето на устройства, които да позволяват работа, учене и ползване на медии от дома, ще продължи да бъде силно през 2020 г. и през първата половина на 2021 година.

Очаква се западноевропейският търговски пазар да се върне към растеж (+ 7,1% на годишна база) през четвъртото тримесечие на 2020 г., тъй като локдаунът и другите форми на ограничения ускоряват прехода към мобилност, като допълнително изкривяват продуктовия микс в полза на преносимите компютри.

"Втората вълна на пандемията, свързана с бизнеса, който все още преминава към неопределена отдалечена работна среда, ще продължи да подкопава търсенето на стационарни устройства", каза Лиъм Хол, старши изследователски анализатор в IDC Western Europe Personal Computing.

"И обратно, продължаващото изключително търсене на мобилни устройства, необходими за подпомагане на работата от вкъщи, ще бъде допълнително подсилено от продължаващите значителни поръчки за нуждите на образованието в много от ключовите географски региони на региона", смята експертът.

Очаква се западноевропейският потребителски пазар да нарасне с 28% на годишна база през последните три месец на тази година, което е третото поредно тримесечие на значителен растеж, като и двете категории продукти се представят добре. Въпреки очакваното въздействие, причинено от преминаването към мобилни устройства, настолните компютри ще се възползват от нарастващото търсене на игри, за да забавляват хората у дома по време на заключването. Освен това, за чувствителните към цената потребители, стационарните устройства осигуряват най-доброто съотношение между спецификация и цена. Преносимите компютри ще останат предпочитаният продукт и ще продължат да преживяват изключителен растеж, обусловен от необходимостта да се оборудва всеки член на домакинството с устройство за дистанционно обучение, както и забавление, през текущите периоди на блокиране.

Общият пазар на компютри в региона на Централна и Източна Европа се очаква да отчете по-нататъшен здравословен растеж от 12,1% за последното тримесечие на годината. Той ще продължи да бъде движен положително от търсенето на преносими компютри, обусловено от необходимостта да се оборудват повече членове на семейството с устройства.

"С прилагането на по-строги мерки в много страни, повече хора, работещи от вкъщи, заради повишен интерес към компютърните игри или други средства за онлайн забавление и повече дистанционно обучение, търсенето ще продължи да расте", каза Стефания Лоренц, асоцииран вицепрезидент на персоналните компютри, Системи и инфраструктурни решения, IDC CEMA.

Според експерта, очаква се публичният сектор, особено образователният сегмент, да остане много силен потребител в региона, като очакваният обем на продажбите в ЦИЕ е 334 000 устройства, което се равнява на годишен трицифрен ръст. Основна цел за повечето страни в региона стана цифровизиране на образованието.