Все повече конкуренти на Uber обединяват силите си. Четири компании за поръчване на превоз по света обявиха, че започват да работят в партньорство, съобщи CNN.

Две от тях – американската Lyft и китайската Didi Kuaidi – обявиха още през септември, че сключват партньорство, което ще направо по-лесно използването на услугата при посещение в двете страни. Сега югоизточната азиатска услуга GrabTaxi и индийската Ola Cabs също навлизат в този микс.

Сътрудничеството на практика означава, че потребителите на Lyft ще могат да пътуват до Китай, Индия и Югоизточна Азия, да си поръчат превоз чрез приложението на Lyft и да платят в щатски долари. Съответно и пътуващите от тези страни ще имат възможност да направят същото в САЩ, като използват апликациите на другите компании. Всеобщата услуга ще бъде разгърната през първото тримесечие на 2016 година.

Взети заедно, четирите компании ще покрият близо 50% от населението на света. Това поставя фирмите в по-добра позиция да мерят силите си с американската Uber, която налива огромни ресурси на азиатския континент и особено в Китай и Индия.

Същевременно Uber Technologies се опитва да събере 2,1 млрд. долара в кръг на финансиране, което би оценило компанията на 62,5 млрд. долара, предаде Bloomberg. Новото финансиране показва, че американската фирма ускорява хода си да се разшири в световен мащаб и да разнообрази услугите си. Компанията тестваше доставката на хранителни стоки и други пакети в някои градове. Uber работи и по нова технология като безпилотните автомобили.