Още преди кризата около новия коронавирус да удари пазарите, долната линия на Airbnb вече беше силно потопена в червената скала, пише Business Insider.

Онлайн туристическата компания е загубила 674 милиона долара през 2019 година. Не е ясно колко е загубила фирмата през 2018 година, но диаграма показва, че загубата е била по-малко от 100 милиона долара.

По-ранни данни информираха, че компанията е отчела 18,7 милиона долара оперативна печалба през 2018 година, но в това число не влизат разходите за лихви и данъчни плащания.

Представител на Airbnb не е дал коментар на официалното запитване на медията.

Airbnb плаща $250 милиона на наемодатели заради отменени резервации

Airbnb плаща $250 милиона на наемодатели заради отменени резервации

Компанията създава фонд от $10 милиона за подпомагане на своите "супер-домакини"

Разширяващите се загуби дойдоха въпреки факта, че приходите на Airbnb през 2019 година скочиха с 32% до 4,8 милиарда долара. В същото време по данни на The Wall Street Journal компанията е отчела разходи до 5,3 милиарда долара през миналата година. Но изданието също не разполага с информация за разходите на Airbnb за 2018 година. Предполага се, че те са над 3 милиарда долара.

През последните две години разходите на Airbnb за администрация, разработка на продукти, експлоатация и поддръжка са се изравнили. Само административните разходи на компанията са нараснали със 113% между 2017 и 2018 година.

Резкият спад в долната линия на Airbnb дори преди бума на коронавируса повдигна въпроси за бизнес модела и посоката, по която е поела компанията. Преди това дейността на фирмата се разглеждаше като атрактивен бизнес. Но наскоро някои инвеститори започнаха да настояват компанията да смени изпълнителния си директор Брайън Чески и да намали разходите.

Заслужава ли си (все още) инвестирането в Airbnb жилища у нас?

Заслужава ли си (все още) инвестирането в Airbnb жилища у нас?

За това пред Money.bg говори основателят на една от компаниите за управление на такива имоти Борис Павлов

Подобно на други туристически компании Airbnb със сигурност регистрира огромни загуби от пандемията на коронавируса и решението на много правителства по света да ограничат движението на своите граждани. В последните седмици компанията е отчела до 90% ръст на анулирането на резервации, съобщи агенцията за пазарни проучвания AirDNA.

По-рано тази седмица Airbnb обяви, че е събрала 1 милиард долара ново финансиране, но това е под формата на дълг с високи лихви. Съобщава се, че Airbnb иска да събере още 1 милиард долара за подпомагане предвид извънредната ситуация.

Без допълнителни средства, компанията може да остане без пари, което може да доведе до най-лошото, показва анализ на Business Insider.

Задава се данък "нощувка" за апартаментите и стаите през Airbnb и Booking

Задава се данък "нощувка" за апартаментите и стаите през Airbnb и Booking

Жилищата ще придобият статут на 1-звездни хотели