Саудитският държавен инвестиционен фонд вече притежава 8,26% от акциите на Nintendo, което го превръща в най-големия външен инвеститор в японската компания за видеоигри, става ясно от регулаторна информация, цитирана от АП.

През последните месеци фондът увеличава своя дял. Все още обаче Nintendo притежава по-голямата част от акциите си и така няма риск да попадне под външен контрол. 52 млрд. долара е стойността на компанията, известна с поредицата за Супер Марио и многото си успешни гейм конзоли, последната от които - Switch, вече е третата най-продавана в историята.

Случващото се е част от усилията на кралството да диверсифицира своята икономия отвъд петрола. Фондът вече е инвестирал милиарди долари в гейм компании, твърди агенцията. Рияд има акции в Activision Blizzard за 2,9 млрд. долара, в Electronic Arts - за 1,7 млрд. долара и в Take-Two interactive за 1,2 млрд. долара.

Nintendo отваря първия си тематичен парк за $432 милиона

Nintendo отваря първия си тематичен парк за $432 милиона

Заедно с Universal Studios откриват атракциона през 2020 г.

Освен това в самата Саудитска Арабия фондът стои зад Savvy Games Group, чиято цел е да отвори 250 гейм студиа в страната и да отвори 39 000 работни места. Плановете са за 38 млрд. долара инвестиции през следващите години.

Смята се, че самият коронован принц Мохамед бин Салман е запален почитател на игрите.

В същото време саудитските инвестиции поставят компаниите в сложно положение заради войната с много цивилни жертви, която Рияд води срещу хусите в Йемен, а и заради убийството на журналиста и критик на принца Джамал Хашоги през 2018 г.